Левски привлече крилото Насиру Мохамед за по-малко от 300 000 евро или поне така твърдят медиите в Швеция. За 25-годишния футболист не се знае много. Той идва на „Герена“ от Хекен, където за последните шест години има 208 мача и 43 гола и два пъти печели Купата на Швеция.

Преди да отиде в Хекен, е бил част от ганайския Рейнбоу. Има мачове за националните отбори на Гана до 17 и до 20 години, а през 2017 година е викнат в мъжки тим на „черните звезди“ за световната квалификация с Египет, но не взима участие в мача. Това е основната информация, която може да изведе от визитката на Насиру Мохамед от интернет.

Зад кратките данни обаче се крие доста интересен случай. Новото попълнение на Левски като всяко дете играе футбол по улиците на родния си град Кумаси. Там е забелязан с треньорите на Лацио. Не, не става дума за популярния италиански клуб, а за тим от Кумаси. След това крилото преминава в друг отбор от същия град - Рейнбоу.

„На девет години напуснах дома си, за да играя футбол, и станах част от академията на Рейнбоу. Дори не можех да си купя обувки. Треньорът разбра и ми купи. Видял ме е как играя и съм му се сторил обещаващ. Взе ме от майка ми и ме заведе да живея у дома му. След това ми стана и мениджър. Знам, че родителите ми искаха да се уча, а не да играя футбол. Не съжалявам за решението си. Семейството ми все още е важна част от живота ми. Пращам им пари всеки месец“, разказва Насиру Мохамед.

Крилото много млад е наложен в първия отбор на Рейнбоу, с който печели промоция за втора дивизия. През месец май 2012 година Мохамед, който по това време е все още на 17 години, преминава проби в Манчестър Сити. Тестван е в юношеския и втория отбор на клуба, но не успява да си спечели договор. Пробва се неуспешно и в Тайланд. Три месеца по-късно преминава под наем Хекен до края на годината. Предложен е на спортния директор на шведския клуб Сони Карлсон от ганайската футболна академия „Right to Dream“, на която Хекен възлага задачата да намери обещаващи млади футболисти. Първото предложение е именно Насиру Мохамед.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

На 26 август 2012 година крилото дебютира като резерва срещу Елфсборг и за 11 минути вкарва два гола за победата с 4:2 (на снимката вляво ликува след първия си гол в мача). На 31 август се разписва и за успеха с 5:2 над Отвидаберг. На 17 септември е точен при 2:0 срещу Йефле. Така успява да убеди шведския си тим да го откупи от Гана. Подписан е четиригодишен договор. На 5 май 2016 година Мохамед се разписва в редовното време и при дузпите за победата с 6:5 (2:2 в ред. вр.) над Малмьо на финала за Купата на Швеция. От началото на настоящия сезон Насиру Мохамед е участвал 12 мача от шведското първенство, като е вкарал един гол – при победата с 2:0 над Хамарби на 1 юли.

Както става видно и от името му, Мохамед е мюсюлманин. Той е отдаден на религията си и често посещава джамиите и молитвените домове. Чрез профилите си в социалните мрежи изпраща поздравления към приятелите си за големите ислямски празници. Чрез „Инстаграм“ често изпраща послания до майка си, баща си, по-големия си брат и до по-малката си сестра. Както стана ясно по-горе, семейството е важна част от живота на новия футболист на Левски.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

Насиру Мохамед с баща си, майка си, брат си и сестра си

Новото попълнение на Левски с бившите си съотборници от Лацио, облечени предимно с екипи на Хекен

Мохамед с майка си

Крилото с купата на Швеция, спечелена на 30 май 2019 г.

Насиру Мохамед преди посещение на молитва в мюсюлмански храм в Швеция