ЦСКА преди седмица представи най-гръмкото име в селекцията си не само за този сезон, но и за последните няколко години. Шотландският национал Лиъм Купър премина при „армейците“ като свободен агент, след като договорът му с Лийдс изтече в края на миналия сезон.

33-годишният защитник вероятно е най-голямото име в света на футбола, което пристига да играе в България след трансфера на Габриел Обертан в Левски през 2017 г.

Биографията на британеца със сигурност предизвиква интерес сред феновете не само на ЦСКА, но и сред почитателите на футбола в България.

Лиъм Купър е роден на 30 август 1991 г. в английския град Кингстън ъпон Хъл, който е по-известен с краткото Хъл. Като ученик посещава уличището „Малит Ламбърт“, където са учили и други известни футболисти. Сред възпитаниците на школото са бившият играч на Евертън и Астън Вила Пат Хърд и бившият национал на Гибралтар Скот Уайсмън.

Фактът, че семейството му живее в Хъл, обяснява принадлежността на голяма част от роднините на Лиъм Купър към феновете на местния Хъл Сити. Новият защитник започва с футбола в школата на „тигрите“ и попада в първия отбор. Самият Лиъм обаче не подкрепя Хъл Сити, нито Уест Хям, въпреки че баща му е заклет привърженик на „чуковете“ и опитва да превърне сина си в свой наследник в страстта към лондончани. Лиъм Купър признава, че е станал от Лийдс заради дързостта си да се противопостави на останалите членове на семейството.

„Наистина е смешно. Баща ми винаги е бил фен на Уест Хям, останалата част от семейството ми са привърженици на Хъл Сити, но тъй като съм непокорен, избрах да се изправя срещу всички и да подкрепям Лийдс. Всичко тръгна оттам. Баща ми се опитваше да ме запали и ме водеше на мачовете на Уест Хям, но никога не ми беше приятно, особено в сравнение с гледането на Лийдс в Шампионската лига. Винаги съм мечтаел да играя за Лийдс и надминах това, когато станах капитан на отбора”, признава Купър.

Новият защитник на ЦСКА разкрива, че семейството му е от работническата класа и от дете е научен, че трябва да полага огромен труд, за да изкарва прехраната си. Лиъм Купър е доволен, че е успял да направи кариера във футбола, която го е измъкнала от професията, която имат баща му и брат му.

„Те работят на лодките по река Хъмбър, който товарят палети на големите кораби. Прекарват много студени нощи по реката. Благодарен съм, че кариерата ми тръгна в друга посока. Бях един от късметлиите. Имам много приятели, които нямаха подобен шанс във футбола. Те трябваше да си намерят работа и да се качат на строителните площадки“, признава Купър през 2020 г. в интервю за шотландското издание „Скотсмен“.

„Имах късмет, че заложих всичко на една карта - футбола, но това се изплати. Трябваше да работя усилено. Никога не съм бил най-природно надареният играч, но винаги съм имал голямо сърце и никога не се отказвам. Това отношение идва от семейството ми. Ние сме от работническата класа. От ранна възраст ми е внушено никога да не се отказвам, да давам всичко от себе си, да работя усърдно, колкото може повече. Баща ми ме възпитава по този начин, откакто се помня“, допълва шотландският национал.

Футболната кариера на Лиъм Купър започва в първия отбор на Хъл Сити, с който дебютира във Висшата лига. След това играе за Карлайл, Хъдърсфилд и Честър, за да се стигне до трансфера в Лийдс през 2014 г. Три години по-късно вече е капитан на отбора, с който през 2020 г. успява да се завърне в английския футболен елит.

От 2019 г. защитникът е част от националния отбор на Шотландия, за който получава право да играе заради роднините си от бащина страна, които произхождат от град Бороустоунес (Западен Лотиан). Преди да заиграе за мъжкия тим на „гайдарите“, е носил екипите на юношеските формации до 17 и до 19 години. Дебютът му за Шотландия е на 6 септември 2019 г. при загубата с 1:2 от Русия. През 2021 г. е част от селекцията за Евро 2020 и дори е титуляр при загубата с 0:2 от Чехия на „Хемпдън Парк“ – първи мач за Шотландия на голямо първенство след Мондиал`98. Беше част и от състава на „гайдарите“ на Евро 2024, но не взе участие в мачовете с Германия (1:5), Швейцария (1:1) и Унгария (0:1).

От публикации в социалните мрежи става ясно, че извън футболния терен Лиъм Купър има друга страст, свързана със затревен терен. Той играе голф и дори има участие в благотворителни турнири. В ЦСКА шотландецът може да лесно да си намери съперник, тъй като Джонатан Линдсет също практикува спорта.

През месец март 2020 г., когато светът беше блокиран заради пандемията от COVID-19, Лиъм Купър отваря собствена футболна академия за деца на възраст между 4 и 14 години. При представянето си в ЦСКА бранителят обяви, че една от целите му е да предаде своя опит в България. В efbet Лига играчите съвсем не са деца, но със сигурност има какво да научат от сърцатия шотландски боец.
Веселин РУСИНОВ/БЛИЦ СПОРТ