Селекционерът на юношеския национален отбор до 19 г. Владимир Стоянов приятно изненада всички фенове на Локомотив (Сф). Спецът изпрати повиквателна на тяхното момче Георг Василев. Самият Стоянов в началото на 90-те години на миналия век игра два сезона за “червено-черните”, като винаги завършваше като водещ голмайстор на тима. После кариерата му продължи в пловдивския “Ботев” на така наречените брокери.

111_6.jpgЗа последен път талант от "червено-черната" ДЮШ бе викан преди доста години, когато Емил Гъргоров и Георги Пеев още прохождаха в елитния футбол. Оттогава сякаш "паяжината" на забвението падна върху най-стария железничарски клуб в Европа. Изстрадалите фенове в “Надежда” посрещнаха с много надежди поканата към 17-годишния Василев. Плеймейкърът и Георги Михаелов от Омония (Кипър) са новобранците в състава за започналия в началото на седмицата лагер в Благоевград.

Футболистът от Острова на Афродита е неизвестно име за българските любители на футбола. Родителите му живеят и работят в Кипър. Преди няколко години те взимат и Жорко със себе си. Михаелов започва да тренира в школата на местния гранд Омония. С изявите си привлича вниманието на скаутите и дори записва няколко мача за юношеските национални отбори на Кипър. От свои познати Владо Стоянов разбира за талантливото българче и побързва да го привлече. Ако момчето докаже качествата си по време на този лагер, ще му бъде изваден и български паспорт, за да може да се разчита на него в бъдеще.

Георг Василев е роден на 29 октомври 1995 г. Започва кариерата си в родния Локомотив (Сф), после изкарва известно време и в Славия. През зимата на 2008 г. Жоро премина проби в лондонския Тотнъм. С изявите си на “Уайт Харт Лейн” момчето остави добри впечатления и шефовете на “шпорите” му предложиха да остане. Проблемът беше, че Георг беше на твърде крехка възраст и за да остане на Албиона, поне един от родителите му трябваше да живее с него. Това се яви непреодолима пречка и Василев се прибра в София.

“Георг е много съвестен, старателен по време на тренировъчния процес. Само хубави неща мога да кажа за него. Притежава добра техника, дрибъл, много силен ляв крак. Той е нестандартен тип футболист, винаги може да измисли нещо. Според мен силната му позиция е зад нападателя, допада му ролятата на плеймейкър. Често го пускат да играе и при по-големите, в горната възрастова група. Ако говорим за минуси, трябва да наблегне на играта с глава. Само този елемент му куца, но бъдещето е пред него. Гордея се, че най-сетне националните селекционери обърнаха внимание и на нашата школа. Тук има и други кадърни деца”, коментира пред БЛИЦ треньорът на Василев в Локомотив Никола Димитров. Георг от лятото на 2012 г. е постоянна част и от мъжкия тим на “железничарите”.

“Гледах лично някои от новите момчета, за други получих добри отзиви от техните треньори в мъжките отбори. Емил Велев каза хубави неща за Георг Василев. Ще дам шанс на всички. Радващо е, че много от тях тренират с мъжете. Основно от тях си зависи да се утвърждават не само в мъжкия футбол, а и в националните отбори”, лаконичен бе Владо Стоянов.

Голямата звезда на тази селекция е Христо Попадийн. Защитникът се завърна от Италия, за да вземе участие в контролите. Както е известно, десният бек премина под наем от "Левски" в Киево до края на сезона.

Любопитството привлича и Даниел Васев от Славия. Мургавият техничар е син на бившия национал Димитър Васев. Заради контузия срещу Босна и Херцеговина няма да играе Георг Илиев от английския Болтън. Той пък е син на Георги Илиев – Майкъла. Липсват национали от Литекс и Черно море, защото ...не бяха освободени от клубовете си.
Мачовете с Босна и Херцеговина са в петък и неделя на стадион "Христо Ботев" в Благоевград.

Групата на юношите:

Вратари: Анатоли Господинов (ЦСКА), Александър Любенов (“Левски”).

Защитници: Ивелин Аладжов (Литекс), Радослав Терзиев (“Ботев” Пловдив), Петър Чобанов (“Ботев” Пловдив), Николай Андреев (“Ботев” Пловдив), Христо Попадийн (Левски и Киево), Христо Стамов (Локомотив Пловдив), Георги Стоичков (Левски);

Полузащитници и нападатели: Георги Михаелов (Омония Никозия, Кипър), Запрян Запрянов (Локомотив Пловдив), Даниел Васев (Славия), Красимир Станоев (Литекс), Венцислав Гюзелев (Ботев Пловдив), Борислав Цонев (Левски), Георг Василев (Локомотив София), Станислав Дрянов (Черноморец), Милчо Ангелов (Черноморец), Григор Долапчиев (ЦСКА).