“Левски” намери заместник на Гара Дембеле. Преди около месец на “Герена” пристигна Сьорд Арс. Холандецът ще трябва да ниже голове, както го правеше Гарата. Двамата обаче нямат нищо общо що се отнася до личния живот. Тъмнокожият малиец пиеше като за световно и киснеше по РПУ-тата. Русокосият холандец е човек от съвсем друго измерение, а преди няколко месеца е преживял ужасяваща драма.
 
Сьорд Арс е роден на 15 април 1984 година в Холандия. В последните пет сезона не спира да вкарва, има около 110 гола за четири отбора в местната втора дивизия. Нападателят хвана окото на Георги Иванов, който го взе на “Герена”. Още в края на юни голаджията пристигна у нас и започна да тренира със “сините”. Тих, затворен и странен тип. Така го определиха останалите футболисти в отбора. Не само заради езиковата бариера Арс не се отпуска и не говори почти с никого. Поддържа връзка единствено с другото ново попълнение – Иван Цветков, който знае отлично холандски след повече от 15-годишния си престой в страната на лалетата. Двамата са заедно в тренировките. Съдбата е такава, че именно един от тях трябва по-често да сяда на резервната скамейка, тъй като се борят за мястото на титулярния нападател.
През януари тази година Сьорд Арс е преживял ужасна трагедия, от която все още не може да се възстанови. Със съпругата си губят дъщеричка, което нанася тежък удар върху цялата фамилия. Случаят е повече от трагичен и подтиква футболистът към страшни мисли. Холандецът дори мислел за самоубийство. Слава Богу, не го направил, но нямал никакво желание нито да живее, камо ли да играе футбол. Обвинявал се, че не успял да помогне на жена си и да спаси бебето.
Трагичният ден бил 12 януари. Сьорд Арс отсъствал от дома, тъй като по това време бил на зимен лагер с холандския си тим “ФК Цволе”. До раждането на бъдещата дъщеричка имало още три месеца и половинката му била спокойна, че всичко ще бъде наред. Затова и нападателят не се притеснявал, а заминал съвсем спокойно на лагера. Отборът се подготвял в португалския град Алгарве, което още повече затруднило ситуацията. Само че се случило нещо непредвидено, бременната в шестия месец жена получила болки. Била откарана по спешност в болница, където лекарите установили, че бебето има проблем със сърцето. Последвала спешна операция, докторите направили цезарово сечение, за да се опитат да спасят плода, но всичко се оказало неуспешно. Имало опасност за живота и на съпругата, затова се стигнало до раждането със секцио. Медиците поне успели да върнат към живота съпругата на Арс, но за бебето нямало никакъв шанс.
“Представяте си какво означава това за едно младо семейство. Преставаш да мислиш за всичко останало, болката е ужасна. Няма значение колко деца имаш, загубата е голяма”, коментира източник пред екипа ни. Семейството на Арс има и още едно дете – момченце, което е на 2 годинки. По време на трагедията малкият Силвър Арс е на годинка и половина и не разбира нищо. Не знае защо всички останали са тъжни и плачат, дори се смее. Настоящият нападател на “Левски” приел смъртта на дъщеричката си по-тежко от съпругата си. И досега той не може да преживее факта, че не е бил близо до нея в този момент, не е успял да направи нищо, а е пристигнал при свършен факт. Арс посетил половинката си в болницата, когато вече била преминала операцията и починалото дете било извадено от утробата на майката. Русокосият голаджия се отчаял, въобще не мислел да се връща на терена, искало му се да сложи край на живота си.
Силният характер след трагедията се оказала съпругата на холандеца. Тя буквално го върнала към живота и му вдъхнала вяра да продължат напред. Постоянно му показвала малкия Силвър, който обикалял около тях и не свалял усмивката от лицето си. Синът е одрал кожата на баща си, двамата си приличат като две капки вода. Арс – младши преди няколко дни дори дойде на тренировка на “Герена” заедно с майка си и дядо си. След заниманието не пропусна да излезе на терена и да порита заедно с татко си пред погледа на останалите членове от семейството.
Съпругата на холандския таран все още била наранена след инцидента през януари и не искала да напуска Холандия. С роднини и приятели прекарвала времето си по-бързо и за момент забравяла за ужасната случка. Г-жа Арс се притеснявала, че толкова далеч, в чужда страна, език и навици няма да успее да се адаптира и ще се чувства още по-затворена отпреди. В крайна сметка, заради по-доброто заплащане, тя склонила да пристигне в България. Така и стана, ден след като тимът на “Левски” се завърна от лагера в австрийския град Линдабрун, тя, синът й и баща й дойдоха в София. Ръководството на “сините” веднага се погрижи да намери жилище
за холандското семейство, а Иван Цветков помогна на Арс и половинката му да се адаптират на наша територия.
“Вижда се, че още не са преживели инцидента. Сьорд е в депресия, опитва да се усмихва и да е ведър, но случилото се няма как да не остави болка в сърцето му. Затова със съпругата му пристигна и нейният баща, за да има близък човек до себе си, който да й помага в първите дни в България”, заявиха хора от “Левски”.
Трагичният инцидент през януари се случил няколко дни, след като нападателят отхвърлил оферта от Байерн (Мюнхен). Скаути на немския колос са впечатлени от реализаторските качества на Арс, в последните пет сезона той се превръща в голова машина и отбелязва два пъти по 17 попадения, веднъж 18, 16 и 28. От Байерн искат голмайстора първо за втория отбор, а след това евентуално да се присъедини към първия състав. Арс обаче отхвърля офертата, като казва, че ще изчака по-добра, надява се да играе за по-силен тим, който участва в евротурнирите. След което заминава на лагер с Цволе за Португалия. Какво е щяло да се случи, ако таранът е бил склонил да замине за Германия и да стане част от Байерн и беше взел съпругата със себе си, само Господ знае. Тогава най-вероятно нямаше да съществува пътуването до Португалия и отсъствието от дома във фаталния 12 януари...
Арс доиграва сезона в Цволе и реализира 28 гола в 33 мача. Следва офертата на българския “Левски”, която той приема с раздвоени чувства.
От една страна не спира да мисли за съпругата и семейството си, което е против да пристигне в София. От друга страна обаче холандецът се нуждае да заиграе в по-силен отбор, който може да му отвори пътя към силен тим на Запад. Тодор Батков брои 400 хиляди евро за Арс, а заплатата му на месец е 15 хиляди евро. Адвокатът стимулира новото попълнение с премия от още 150 хиляди евро, ако в края на сезона “Левски” стане шампион, а футболистът наниже 20 или повече гола със синята фланелка. Арс вече е тук, а всички в клуба, разбрали за трагедията, обещали да му помогнат. "Той наистина има нужда от подкрепа. И ще видите, че когато се съвземе напълно, ще се превърне в онзи страховит стрелец, от когото се опариха доста вратари в Холандия", категорични са близки до русокосия играч.