ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Новият председател на Съдийската комисия към БФС Давид Фернандес Борбалан даде първата си пресконференция пред българските медии. Испанецът разкри в каква посока ще бъде съсредоточена работата му у нас. Той призна, че е амбициран да подобри нивото на българските съдии и вече е провел разговор с компания, която има желание да му помогне.

„Искам да благодаря на Борислав Михайлов за поканата. Имах възможността да посетя България през февруари. Първата ми задача е да повишим цялото ниво на българското съдийство както на местно, така и на международно ниво. Договорът ми е за две години. Искам да реализираме дългосрочен план. Имам амбицията да работя по-широко. Ще посетя всяка една зона и да помогна с насоки и опит. Искам да развия съдийството и по други начини. Вчера имах среща с компания, която има желанието да се включи и да подпомага това развитие. Другата ми задача е да работя със съдиите от по-ниски категории. Последната точка, която искам да коментирам, е свързана с международното съдийство. Искам да вдигнем броя на българските съдии на международната сцена. Обещавам ви, че ще работя здраво по постигането на тази цел“, заяви Борбалан.

200 лв. Начален Бонус Спорт от efbet!

„Вчера Виктор Кашай ми се обади да ми пожелае успех. Каза ми, че е работил много добре с федерацията и смята, че нивото на работа е много добро. Знам много за начина на работа на Кашай. Ще ми трябва да науча детайли. Тук съм да вкарам нови идеи в работата на съдиите. Това е свързано с процес, за който се изисква време. Виктор работи много добре и неслучайно работи в силни първенства. За да направя цялостна оценка, ще ми трябва малко време“, допълни новият шеф на Съдийската комисия.

„Още когато бях в Испания имах представа за българското първенство. Познавам се с някои от вашите кадри. Казах на г-н Михайлов, че работата е свързана със сериозно напрежение. В Испания също напрежението беше много голямо. Знам много добре как да управлявам натиска. Това е част от работата. Казах го и на съдиите днес. Обясних им, че трябва да намерят начин да се справят с напрежението. Когато съм допускал грешка, са искали да ме убият. Добрият съдия трябва да умее да работи под напрежение. Ако съдиите тук не могат да се справят с това, те няма да могат да го направят и на международно ниво. Тепърва започваме да работим заедно. Имам възможността да чуя идеите и проблемите“, призна испанецът.

"В Испания няма практика шефът на съдийската комисия да ходи на мачове. Президентът на БФС Борислав Михайлов ме попита как смятам да ходя на мачове и аз му обясних, че не е едно и също да гледаш представянето на съдията по телевизията и на живо. Моето желание е да ги гледам на живо, да усетя мириса на тревата, да усетя атмосферата. И още този уикенд ще избера някои срещи, на които ще отида“, разкри 50-годишният Борбалан.

"Все още малко време съм в България, но вече започнах да се усещам българин. Много е важно за българския футбол топ-мачовете да се ръководят от най-добрите български арбитри. Ръководил съм срещи в Гърция от тяхното първенство, но в Испания подобно нещо не е прието. Аз вярвам на българските съдии. Сигурно допуснат грешки, но въпреки това трябва да бъдат подкрепяни", заяви още испанецът.

"Не можете да си представите колко пъти са ме питали на кой отбор съм фен. Ние съдиите също сме хора и е нормално да имаме симпатии. Но няма да ви кажа на кой отбор съм привърженик, само ще обясня, че не съм нито от Реал (Мадрид), нито от Барселона. За да станеш съдия трябва да обичаш футбола, но за да бъдеш съдия на високо ниво трябва да забравиш пристрастията си", завърши Давид Фернандес Борбалан, който е родом от Алмерия.

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!