Бившият съдия от ранглистата на "А" група Стоян Алексиев беше избран за председател на новия синдикат на футболните съдии към КТ Подкрепа, който се официализира днес с първата си пресконференция пред медиите. Негови заместници ще бъдат Богомил Маринов-Мечката и Пламен Божидаров. Реферът Иван Кирилов също присъства на брифинга, както и Нели Христова и Траян Варадинов от КТ Подкрепа.

"Целта е подкрепа и защита на съдиите в неприятни ситуации. Искаме да защитим колегите от постоянните нападки, а също така и да предотвратим неправомерното им изваждане от ранглистите. Знаете, че има правилник за работата на българските футболни съдии и ние ще искаме той да се спазва максимално точно. И аз, и други съдии сме били потърпевши и знам от какво имат нужда съдиите. Умишлено не сме поканили рефери от професионалния футбол, защото знаете, че всеки се страхува да се присъедини към нещо ново преди да се убеди в правотата на такова действие", обясни Стоян Алексиев на брифинга в пресклуба на БТА.

"Ще имаме срещи със съдии от професионалния футбол преди семинарите и ще им разкажем за целите на нашата организация. След това ни предстоят срещи със Съдийската комисия и с БФС. Не търсим конфронтация и не сме превратаджии. Искаме да бъдем коректен партньор. При нас членският внос ще бъде абсолютно символичен, защото идеята е да бъдем от полза на съдийството и на целия български футбол", каза още новият председател.

Обидите и постоянните атаки в професионалния футбол по медиите, както и физическата саморазправа в аматьорския футбол са първите негативни явления, срещу които новия Синдикат на футболните съдии към КТ Подкрепа иска да се пребори. Реферите дори заплашиха футболните президенти, футболисти и треньори, които ги обиждат, че ще ги чака съд, след като БФС в повечето случаи не предприема мерки да ги наказва.

"Преди 3-4 дни прочетохме за побой над съдия в село в Плевенска област. И сега знаете ли какво ще стане? Биячите ще ги накажат за по 1 година и след известно време този клуб, в който играят, ще пусне жалба за намаляване на наказанието. Областният съвет на БФС ще намали наказанието на 6 месеца, от които три са през зимата, когато няма мачове. Така наказанието за хора, които издевателстват над реферите, се оказва 5-6 мача. Това нормално ли е, кой ще защити съдиите", питат Стоян Алексиев и Богомил Маринов.

"Даже хората, които трябва да защитават съдиите, ни нападат, което пък просто няма нормално обяснение", продължи Мечката.

"Много съдии си изпатиха без да има защо, поради прищявка на даден човек или организция, затова създаваме този синдикат. Друга причина е постоянната атака към реферите. Например да вземем финала за Купата на България. Съдията е назначен 10 дни преди мач, те просто не спряха да говорят какво ли не, да го махат, да го сменят, бил еди какъв си, кой им дава право да говорят тези работи. За подкрепа от БФС е малко трудно да се говори, но очакваме разбиране и добро партньорство. Ще търсим среща с БФС, на която да бъде сключен споразумение с точната цел и задача да се спазва правилникът", каза още Стоян Алексиев.

Той добави, че е разочарован от факта, че до момента няма почти никакви наказания за обиди към длъжностните лица, въпреки че преди началото на сезона беше обявено, че ще има санкции за всички, които си позволяват да критикуват и обиждат съдиите: "Преди началото на първенството беше прието, че всеки след мач, който се изказва към съдиите с обиди, ще бъде санкциониран. До този момент има само два такива случая и в тях бяха нападната и членове на БФС. Нямам спомен след изказване на президент или треньор срещу съдийството някой да е наказан. Това, че съдиите нямат право да говорят след мач не е тяхно решение или на БФС, или на Съдийската комисия, това е решение на ФИФА и на УЕФА."

"Тези хора дойдоха сами, доброволно в КТ Подкрепа, по собствена инициатива. Нашата помощ ще бъде методическа, юридическа. Ще им помогнем и за изготвянето на правилници", каза пък Нели Христова, която е председател на федерация "Услуги" към КТ Подкрепа.

"Сега искаме да се запознаем в детайли с правилника за работа на футболните съдии. Предстои ни среща с Костадин Костадинов, ако трябва и с хора от БФС. Ако те не искат, ние ще си издействаме такива срещи", заяви Траян Варадинов от КТ Подкрепа.