БЛИЦ вече информира своите читатели, че новият треньор на “Левски” Николай Костов е участвал във вечното дерби, както и в мач срещу Милан. Днес ще ви разкажем малко повече подробности.

На 17 септември 1988 година ЦСКА и “Левски” завършват 2:2 в шампионатен мач, който е прекъснат през второто полувреме заради повреда в електрическото осветление. Ники Костов е титуляр за “сините”. Играе като халф редом до Емил Велев-Кокала и Георги Йорданов-Ламята. Някъде между 10-ата и 15-ата минута, при резултат 1:0 за “Левски”, Костов извършва нарушение срещу Христо Стоичков. Фаулът е тактически, но Камата се изнервя. Започва да псува противника, който му отговаря със същото, но напрежението между двамата бързо утихва. В 23-ата минута Ицо влиза в нова разправия. Този път с левия бек Петър Петров, който никак не си поплюва. Двамата се хващат за гушите край тъчлинията. Настава меле и главният рефер Борислав Александров, за да не изпусне двубоя, гони Камата и защитника на “Левски”. Малко след това “сините” повеждат с 2:0.
 
Levski_1988.jpgПрез второто полувреме Николай Костов се представя зле и е заменен от Георги Донков. Губи няколко единоборства, не успява да даде точни пасове, а за капак ЦСКА стопява преднината на “сините” и изравнява резултата.
 
“Ники бе много спокоен футболист. Не си изпускаше нервите. В такива дербита обаче е нормално да прегориш, макар че той с нищо не показа, че е извън релси. Това, че са се сдърпали малко със Стоичков, не значи нищо. Беше добър изпълнител на преки свободни удари. Имаше точен пас, но му беше трудно да се наложи в “Левски” в този период, тъй като тогава над всички бяха Ламята и Кокала”, припомнят си по-стари фенове от “Герена”.
 
На 6 октомври Костов влиза като резерва на “Сан Сиро” в мач от турнира за КЕШ срещу най-силния отбор в Европа по това време – Милан. “Левски” пада с 2:5 от Гулит, Рийкард, Ван Бастен и компания. По-старите фенове на “синия” отбор и до днес помнят една постъпка на Николай Костов. Van_Basten.jpg

В самия край на двубоя той влиза в единоборство със самия Марко ван Бастен и топката излиза извън терена от крака на българина. Страничният рефер обаче се обърква и посочва тъч за “Левски”. Костов признава, че той е играл последен с кълбото, което кара прочутият холандец да го поздрави за феърплея и му стиска ръката.
Големите овации обаче са за легендарния нападател. Марко ван Бастен блести на терена и отбелязва четири попадения за Милан в мача срещу българския отбор. След двубоя той признава, че всичко е било решено още в София (2:0 за Милан), но добавя, че никой от "росонерите" не е подценил "сините" преди реванша.