Преди ден-два стана ясно, макар и все още неофициално, че треньорът на третодивизионния Фратрия Олександър Бабич ще поеме юздите на Пирин (Благоевград). Очаква се днес неговото назначение да бъде официално обявено от клуба.

Много интересно е да се отбележи и подчертае дебело, че единствено и само войната в Украйна е причината специалист от този ранг да пристигне да работи у нас.

Визитката му е доста впечатляваща, а още по-впечатляващото е, че се е заел с проект от Трета лига.

Но нека да обърнем внимание на това, което е постигнал Бабич до момента.

Той е млад специалист – на 44 години, а също като повечето треньори е бивш футболист и е направил никак нелоша кариера като състезател, като е преминал през тимове като Металист Харков, Черноморец Одеса, Днипро, както и Анжи Махачкала.

Кариерата му като треньор обаче е това, което ни интересува в случая.

Тя започва от 2012 година, когато поема част от юношеските формации на Черноморец (Одеса), където практически приключва с активната си състезателна кариера.

Той трупа опит там в продължение на две години, а след това поема първия отбор на тима от Одеса, който води в продължение на цели 82 мача или по-точно казано три години.

Отборът се подвизава във Висшата лига на Украйна, където всички знаем какво беше нивото и сега, а и преди да започне военната инвазия в страната – футболисти за десетки милиони евро, както и огромни особено в сравнение с нашите стандарти пари.

В Черноморец Бабич върши наистина добра работа и ръководството му дава пълен картбланш, а след това идва и момента в който поема Мариупол с който постига сериозни успехи в периода между 2017 и 2020 година.

Със скромния за стандартите на този тим за украинското първенство бюджет Бабич два пъти достига класиране за Лига Европа – през сезон 2018/2019 и през сезон 2019/2020.
 

Също така начело на него специалистът два пъти достига и до 1/2-финал на турнира за Купата на Украйна.

През 2020 година тимът му губи от Ворскла след дузпи, като в този мач тимът на новия треньор на Пирин бе буквално на 10 минути от финал срещу Шахтьор, но допусна късен изравнителен гол.

Достига и 1/2-финал за Купата със същия този тим и през 2018 година, когато Шахтьор печели мача убедително с 5:1 и тогава Мариупол също не достига до финала.

Точно преди започването на войната Бабич бе застанал начело на Кривбас Криви Рих, като това е родният град на украинския президент Володимир Зеленски.

Отборът бе във второто ниво на украинския футбол, но с изключително сериозен бюджет и организация да се върне в елита на Украйна. С Кривбас Бабич за краткия си престой начело на отбора записа шест победи и три ремита, но след началото на военните действия знаете какво се случи.

Рискът специалистът да се завърне в родината му е голям за него, тъй като може да се стигне до там да бъде изпратен на фронта. Това е и причината той да работи у нас.

А Пирин определено уцели със страхотно име за треньор, обобщава football24.bg.