Едно от новите попълнения на Берое Давид Каядо даде първото си интервю. Футболистът беше желан и от “Левски”, но избра да отиде в Стара Загора. Ето какво каза Давид Каядо пред сайта “Beroe Online”. Като юноша Давид е играл в Спортинг (Лисабон) заедно с Кристиано Роналдо и Луиш Нани.

-Добре дошъл в Стара Загора. Много сме щастливи, че си част от Берое. Бързо ли реши да дойдеш при нас или внимателно го обмисли?
- Първо искам да благодаря специално на старши-треньора на Берое, който направи всичко само и само да играя в отбора. Дълго обмислях, за да взема най-доброто решение за мен и заедно със семейството ми решихме, че именно Берое е най-добре за мен. Понякога трябва да мислиш за други неща, а не за пари. Аз съм млад и това, което ми трябва сега е да играя. Така че ще направя всичко нужно, за да съм полезен на тима и на себе си всеки ден.

- Успя ли да се срещнеш вече с Илиан Илиев?
- Говорихме няколко пъти по телефона. Има достатъчно време да говорим по-обстойно за плановете му, когато съм в Стара Загора.

- Всъщност, вероятно си чул, че той беше в разговори с предишния ти отбор Олимпиакос (Никозия) миналото лято, но реши да остане в Берое, защото феновете го убедиха, че мястото му е в Стара Загора. Чете ли за тази история?
- Да, имаше информация по медиите. Не успяхме да работим заедно в Олимпиакос, но сега се радвам, че ще можем да работим заедно в Берое.

- Знаеш ли нещо за Берое и българския футбол?
- Знам, че клубът има най-верните фенове в България и е добър отбор. За България съм чувал, че има добри играчи и отбори.

- Ден преди да подпишеш с Берое в българските медии се появи информация за интерес от “Левски” към теб. Вярно ли е?
- Да, знам за този интерес. В кариерата си обаче трябва да избереш верните стъпки, при правилните за теб отбори и треньори. Преценявайки всичко това, съм сигурен, че взех вярното решение.

- Спомена, че си имал предложение от немски отбор. Кой беше и какви бяха мотивите ти да предпочетеш Берое и България пред Германия?
- Четох в пресата, че ме цитират за немски отбор, но аз не съм казвал нищо подобно. Да, мениджърите ми са имали някакви разговори, но нищо конкретно.

- Можеш да играеш и на двата фланга. Коя позиция предпочиташ?
- Удобно ми е да играя и по двете крила. Нямам предпочитания.

- Роден си в Люксембург и си израснал там, но след това си се присъединил към школата на Спортинг в Португалия. Семейството ти ли реши да се премести в Португалия или футбола изигра основната роля?
- Не, не, беше семейно решение, но и футболът изигра роля. В Люксембург нивото е ниско и за мен беше най-добре да отида в Португалия.

- Повечето български фенове нямат кой знае какви лични впечатления от португалския футбол. Можеш ли да ни кажеш малко за това как работят в детските отбори в Спортинг?
- Португалският футбол е много силен. Като говорим за академията на Спортинг, говорим за формацията на някои от най-добрите футболисти в Европа. Достатъчно е да спомена Фиго, Роналдо, Нани, Моутиньо, Мигел, Велосо, Шимао, Саброса, Куаресма... В Португалия това е най-добрата школа и осемте години, които прекарах там, бяха перфектни за мен. Имах възможността да играя в първия отбор, когато бях на 18 години. Тогава треньор беше Пауло Бенту, настоящият треньор на Португалия. Беше сбъдната мечта.

- Играл си и за Ещорил и Трофензе. Беше ли много различно в сравнение със Спортинг?
- Играх 2 години под наем в Ещорил. Това е добър отбор, но нямам добри спомени от него, тъй като имах доста контузии. В Трофензе беше супер, защото имах възможността да играя доста мачове в първа дивизия на Португалия, но за жалост отпаднахме.

- Засече ли се с Илиян Мицански в Заглебие (Любин) и говори ли с него преди да дойдеш в България?
- Да, играхме заедно и прекарвахме доста време заедно. Още не сме се чули, след като подписах, за да говорим за българския футбол, но и това ще се случи.

- Последният ти отбор беше Олимпиакос (Никозия). Напускаш отбора след финансови проблеми, но как оценяваш лично престоя си там и доволен ли си от футбола в Кипър?
- Беше прекрасно време с отлична група футболисти и имам прекрасни спомени. Кипърският футбол е силен, има отлични играчи. Има лек проблем с това, че там трудно могат да те забележат на Запад.

- Има ли големи разлики между футбола в Португалия, Полша и Кипър?
- Да, в Португалия нивото е по-високо и скоростта е много голяма. В Полша се залага повече на физика, а в Кипър като че ли са силни индивидуалностите и има звезди.

- В момента в Люксембург се опитват да уредят това да играеш за националния отбор.
- Много съм щастлив, че ме забелязаха. Треньорът прави каквото може, за да играя за Люксембург. Отборът има някои добри играчи и нищо чудно да има изненади.

- Имаш ли идол или играч, който намираш за добър и кой е любимия ти отбор?
- Идолите ми са Кристиано Роналдо и Нани. И с двамата съм играл в Спортинг. А с Нани дори сме ставали шампиони на Португалия заедно. Любимият ми отбор е Реал (Мадрид).