ЦСКА хвърли трaнсферна бомба и привлече бившия играч на Аякс, Нюкасъл и Лийдс Върнан Анита. 30-годишният холандец, роден в Кюрасао, ще опита да спаси кариерата си и да покаже, че още може да играе голям футбол. 

Крайният защитник, който действа на ниво и като дефанзивен халф, започва с футбола в родината си, но семейството му се мести в Холандия, когато той е на 8 години. Стартира в малък местен клуб, но бързо е забелязан и привлечен в школата на Аякс. На 17 години дебютира в първия отбор и изиграва над 100 мача за клуба, преди да бъде продаден на Нюкасъл за 8,5 милиона евро. Докато беше част от холандския гранд, Анита бе определян за един от големите таланти в световен мащаб.

Превръща се в титуляр за "свраките", но прави и скандал, който се помни до ден-днешен. Анита без никакво притеснение обявява, че тогавашният мениджър на клуба Джон Карвър е наивник. Причината: Сгрешена, според него, тактика в мача със Съндърланд.

"Нашият мениджър е наивен. Мислеше, че Съндърланд ще играе с дълги топки и затова пусна други играчи. Това е доста странно, защото начело на съперника е Дик Адвокаат, а всички знаят какъв футбол практикува той. И точно това се случи", каза Анита, за което беше наказан. Малко по-късно обаче Карвър бе уволнен. 

Анита признава, че му е трудно да свикне с нещата в Нюкасъл, където загубите се приемали за нещо нормално. 

"Аз идвам от Аякс, където всяка загуба е неприемлива. А в Нюкасъл веднъж печелиш, друг път губиш, но всичко се приема за нормално. Изпитвам трудности с това", каза тогава холандецът.

По-късно той призна и за проблеми с част от съотборниците си. При "свраките" крайният защитник бе съотборник с бившата звезда на Левски Габриел Обертан.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Преминава в Лийдс през 2017 година, но не успява да се утвърди, тъй като няколко пъти е събарян от контузии. За сезон 2018 не получава номер и е изваден от състава за сезона. Пращат го под наем във Вилем II, където остава до края на сезон 2018/2019. Договорът му за наем изтича, както и договорът му с Лийдс. Става свободен агент и пристига като такъв на "Българска армия".

Върнан Анита е известен и със своите музикални умения. Холандецът е част от рап група, в която е бившият играч на Лудогорец Мичел Бургзорг, Райън Бабел и Лирой Фер. Анита носи прозвището JR, а в интернет е хит негова рап битка с Фер, който пък носи прозвището (Lera F).

Двамата застават един срещу друг в така наречената рап битка преди дербито между Фейенорд и Аякс преди десетина година. Анита е част от клуба от Амстердам, докато Фер е във Фейенорд.

Казано в резюме - новото попълнение на ЦСКА е безспорно голямо име за родните стандарти. Холандецът игра на много високо ниво в първите си два сезона в Нюкасъл, макар че по-късно "свраките" изпаднаха, когато той все още беше при тях. Анита обаче така или иначе е добро попадение за "червените". Факт е, че е от хората, които не си държат езика зад зъбите и изказването му срещу мениджъра Джон Карвър е определяно от английските медии като скандално. Скандално, защото много рядко някой във Висшата лига ще тръгне да напада треньора си. Но това е единственият случай, в който Върнан си е позволявал  да критикува публично своя наставник.

И накрая БЛИЦ ви предлага един любопитен факт за Анита. Той е роден на 4 април 1989 година. В същия ден (б.р. - в интернет е посочената датата 5 април на някои места, но мачът е на 4 април) ЦСКА играе с Барселона първи полуфинал за КНК на "Камп Ноу" и губи с 2:4 след два гола на Стоичков.