Футболният треньор Станимир Стоилов ще бъде удостоен със званието “Почетен гражданин на Хасково”, което ще бъде поредното му голямо признание. Това предлага за сесията на общинския съвет на 24 февруари кметът Добри Беливанов.

Мъри вече веднъж бе предложен за почетен гражданин на Хасково - в началото на 2016 г. Тогава той отказа званието, като се позова на лични причини, пише "Хасковска Марица".

Станимир Стоилов е роден на 13 февруари 1967 година. Завършва спортното училище “Стефан Караджа”. За родния Хасково изиграва 100 мача и отбелязва 62 гола. Общо в първия ешелон на футболното първенство на България Станимир Стоилов има 234 мача и 53 гола. Като футболист има четири шампионски титли с Левски и пет национални купи. От 1992 до 2000 г. играе и в националния отбор на България – 14 мача с 3 гола.

Треньорската си кариера Мъри започва в началото на 2004 г. като селекционер на юношеския национален отбор до 16 г. От 2004 г. е старши треньор на Левски, с който печели купата на България, суперкупата на България и два пъти шампионската титла. С Левски достига до четвъртфинал в турнира за купата на УЕФА, а след това става първия български треньор, чийто отбор влиза в Шампионска лига.

По-късно с казахстанския Астана става първият български треньор, вкарал чуждестранен клуб в груповата фаза на най-големия футболен турнир в Европа – Шампионска лига. През 2007 г. Стоилов е селекционер на националния отбор на България за квалификациите за европейското първенство, като под негово ръководство отборът печели и двата мача срещу Беларус. Беше начело още на кипърския Анортозис и Ботев (Пловдив). С Астана вече спечели три шампионски титли и една Купа на Казахстан.

“Благодаря на общината и хасковската общественост за доверието и номинацията ми за “Почетен гражданин”. Званието обаче не е толкова важно за мен. Искам да виждам хора, които мислят как да помогнем за здравето на децата ни. Това обаче минава през задължително изграждане на спортни бази, футболни терени и зали, които в Хасково така и не направихме за толкова години. Съобразно статута, това са някъкви си 5% от бюджета на Хасково”, коментира за haskovo.marica.bg от Анталия Станимир Стоилов.