Община Добрич ще изкупи 1158 поименни акции, представляващи 53,29 на сто от капитала на ПФК Добруджа, със средства от програмата за капиталови разходи, реши Общинският съвет на извънредно заседание днес.

Общината, която е съакционер в клуба, ще плати 580 000 лева на досегашния мажоритарен собственик - софийското дружество "КЛЦ Трейд 2001". Част от средствата - 400 000 лева, ще бъдат пренасочени от проект за изграждане на футболно игрище с изкуствена настилка.

Останалият ресурс се осигурява от резерва от собствени бюджетни средства на общината. След подписването на договора за покупко-продажба на акциите, общината ще си върне апортираните имоти в ПФК Добруджа АД - хана и гостилницата в етнографския комплекс "Старият Добрич", кооперативния пазар, паркинг, базар за търговия, магазини, поясни кметът Детелина Николова.

След реализацията на сделката е насрочено общо събрание на ПФК Добруджа на 29 април, когато ще бъдат избрани нови управителни органи и ще бъде приет нов устав на дружеството, информира председателят на Общинския съвет Румен Иванов.