Общинският съвет в Перник прие дарението на "Минна компания" ЕООД на 11 650 акции, представляващи 77,67 на сто от капитала на ПФК Миньор. В едномесечен срок трябва да бъде направен одит на дружеството, който да установи реалното му финансово състояние.

Съветниците упълномощиха кмета Росица Янакиева да води преговори с потенциални инвеститори за придобиване на акциите на клуба. Според неофициална информация, задълженията на Миньор възлизат на 2,7 млн. лв., бе съобщено на днешното заседание на общинския съвет. Според съветниците на партия "Лидер", които са в трудови взаимоотношения с Христо Ковачки, издръжката на отбора е гарантирана до края на годината. Те се ангажираха задълженията да бъдат намалени с 1,2 млн. лв Кметът на общината Росица Янакиева заяви, че е водила преговори с трима потенциални инвеститори. Сред тях е имало испанци, които обаче са се отказали заради неясната финансова ситуация около клуба. Сега се водят разговори с португалци, съобщи съветникът от БСП Ненко Темелков.

Общината няма средства и не може да издържа клуба, заявиха категорично и кметът, и общинските съветници. Те обаче приеха дарението на акциите като шанс за спасяването на Миньор, който е символ на Перник и е с 93-годишна история.

Ако не бъде намерен спонсор, възможно е през януари клубът отново да се окаже в ликвидация, предупреди председателят на групата общински съветници от ГЕРБ Милена Миланова. На обсъждането присъстваха фенове на Миньор, които бурно аплодираха решението на съветниците.

Любопитно около гласуването
ГЕРБ и БСП трябваше да гласуват против, но се уплашиха от присъствието на феновете на клуба и гласуваха "за", виждайки, че могат да изядат боя, съобщава zapernik.com. Само Ненко Темелков единствен защити тезата, че на този етап Миньор не може да стане общински, преди да се знае реалното му финансово състояние. Той бе освиркан от агитката от 20 фена, след което напусна гласуването.

Милена Миланова от ГЕРБ до последно демонстрираше неприклонност към обявената отрицателна позиция на ГЕРБ за ставането на клуба общински, но като видя агитката се обърна и гласува "за".

Така Миньор от днес е собственост на Община Перник с неясно какви дългове.

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В "А" ГРУПА

КЛАСИРАНЕТО В "А" ГРУПА