Шефът на лицензионната комисия Красин Кръстев заяви, че Лудогорец, Литекс и “Ботев” (Пловдив) са отборите в добро финансово състояние и няма да имат проблеми с лиценза. На 31 март изтече срока за подаване на документи с финансовите критерии за издаването на лиценза.

"Най-важното е през настоящата година да бъде обърната палачинката, т.е. приходите да са повече от разходите, за да няма проблеми с лиценза. Засега приходно-разходната част на отборите не е в положителен баланс с малки изключения. Клубовете минават през различни одити. Първо - като търговски дружества, а след това и от самата комисия към БФС. УЕФА също следи отборите, които участват в евротурнирите, заяви Кръстев.

- Рано е да се прави оценка кои отбори се доближават до критериите за лиценза. Има отбори, които не са в цветущо състояние. Но Лудогорец, с успехите, които постигна в Европа и у нас, както и с финансовите постъпления, без съмнения няма да има проблеми. Ботев също заработи доста средства в турнира на УЕАФА. Литекс, благодарение на много добрата си работа с школата, постига добри резултати. Не казвам, че другите отбори ще имат, но и собственикът на Лудогорец Домусчиев си го каза, че отборът е заработил 7 милиона евро, което са 14 милиона лева - за какво да говорим?"

"Тук не говорим за лиценз за УЕФА. Там правилата са изключително стриктни. Там не можеш да изпуснеш срока и да очакваш да ти дадат отсрочка. Говорим за родното първенство, защото все пак трябва да има футбол, нали? Въпросът е да накараме собствениците да се замислят за какво си дават парите. Клубовете да покажат, че могат да съществуват и без тях. Да покажат, че могат да се самофинансират. Защото, ако този собственик един ден му писне и си вдигне чукалата, какво става с този отбор? После клубът изпада в безтегловност, каза Кръстев.

- Клубовете, които не успеят да покрият критериите, влизат под регулацията на УЕФА. Могат да им бъдат наложени различни наказания: отнемане на точки от вътрешния шампионат, финансови санкции, забрана за трансфери за определен период и най-тежкото - забрана за участие в евротурнирите, което за българските отбори е равно на самоубийство.

Въпросът с лицензите на "Левски" и ЦСКА стои по следния начин. Процедурата все още не е приключила. Крайният срок за изпращане на документите бе 31 март, а сега тече проверката. Информацията ще се одитира до края на април, когато ще започнат и заседанията на лицензионната комисия. Дано тази година да нямаме проблеми."