България официално е кандидат за мачове от Европейското първенство по футбол през 2020 година.

Днес от БФС потвърдиха, че София е един от 19 града, които искат да приемат срещи от турнира, за което БЛИЦ информира преди дни. Шампионатът ще се проведе в няколко държави едновременно, а за полуфиналите и финала кандидатстват само Лондон и Мюнхен, докато София ще иска 3 срещи от предварителна група и един 1/8-финал.
 
От БФС вече са изпратили пълния пакет документи за кандидатурата, а крайното решение за това кои 13 ще приемат мачовете от европейското ще бъде взето на заседание на Изпълнителния комитет на УЕФА на 19 септември в Женева (Швейцария).
 
За стандартния пакет ще се борят Баку (Азербайджан), Минск (Беларус), Брюксел (Белгия), София (България), Копенхаген (Дания), Лондон (Англия), Скопие (Македония), Мюнхен (Германия), Будапеща (Унгария), Ерусалим (Израел), Рим (Италия), Амстердам (Холандия), Дъблин (Република Ирландия), Букурещ (Румъния), Санкт Петербург (Русия), Глазгоу (Шотландия), Билбао (Испания), Стокхолм (Швеция) и Кардиф (Уелс).
 
Досието на България по кандидатурата за ЕВРО 2020 е над 400 страници, като основен момент в него е заложеният чисто нов стадион на мястото на стадион "Славия" в столичния кв. "Овча купел".

Ако получим домакинство на мачове от европейското, те ще се играят на този стадион, чието изграждане трябва да започне през пролетта на 2015 г. БФС подписа тристранен предварителен договор за стадиона с компанията IFS, която се ангажира с финансирането на строежа.