Шампионът в Югоизточната Трета лига Нефтохимик (Бургас) ще играе далеч от стадион “Лазур” домакинските си срещи през предстоящия сезон във Втора професионална лига.

Ден след като феновете на “шейховете” се обявиха твърдо против възможността любимият им отбор да приема съперниците си на място, различно от емблематичното спортно съоръжение в Бургас, Спортно-техническата комисия към БФС обяви, че Нафтата ще използва “Арена Созопол” за домакинските си двубои. 

Това означава, че още на старта на новия сезон в професионалния футбол Нефтохимик ще играе далеч от дома си, след като е домакин на Спартак (Варна) в първия кръг.

Ето позицията на клуба:

Уважаеми привърженици,
Уважаеми бургазлии,

Нефтохимик ще  посреща съперниците си през Сезон 2019/2020, във Втора лига, на стадион Созопол.

Решението да се използва съоръжението на Созопол бе взето трудно и с огорчение, но то е резултат от дълги преговори със собствениците на Лазур, в крайна сметка завършили с категоричен отказ за намаляване на наемната цена за стадиона, в размер на 12 хиляди лева без ДДС на мач. Сума, непосилна, а изплащането й би било за сметка на цялостното съществуване на клуба и влияеща пряко върху представянето на отбора.

Домакинството на единствения професионален бургаски отбор, на стадион в друг град, идва на фона на наболелия проблем с футболните бази в града. В този контекст, договорът за едногодишен наем между Нефтохимик и частната фирма собственик на стадиона, единствено би удължил инертното отбягване на същинския проблем.

ПФК Нефтохимик не желае повече да търпи това и чрез тази крайна мярка, ясно показва, че е време веднъж завинаги този проблем да бъде решен от съответните местни и/или държавни институции,  за да може футболът в града да се развива и бургазлии отново да пълнят трибуните.

Напълно сме наясно, че това ще е дълъг и труден процес и най-високата цена ще бъде платена, за пореден път, от привържениците ни.

Поднасяме им своите извинения, както и на цялата бургаска общественост, и ги призоваваме за подкрепа и разбиране!