Лудогорец се оказа сред най-стабилните отбори в Европа. Това показва изследване на Международния център за спортни проучвания, което отчита средния брой години, в които играчите от даден тим играят за отбора.

При българския шампион показателят посочва, че играчите в състава на разградчани са се задържали в отбора средно 3,16 години. Това отрежда на Лудогорец 83-о място в Европа, като българският първенец дели тази позиция с шведския Елфсборг.

„Орлите“ са единственият български тим в Топ 100 на класацията. Това е очаквано, тъй като през миналата седмица в друго проучване на Международния център за спортни проучвания се оказа, че родните клубове са на първо място в Европа по текучество на играчите.

Отборът с най-стабилен състав от изследваните 31 първенства е ЦСКА (Москва), където играчите са се задържали средно 6,8 години в отбора. Втори е шведският Йонкьопинг – 5,31, следван от Шахтьор (Донецк) с 5,27.

Четвъртият Реал Сосиедад е първият отбор от Топ 5 на първенствата в класацията. В тима от Сан Себастиан играчите са се задължали средно 5,00 години. Следват Реал (Мадрид) с 4,93 и Байерн – 4,83. Топ 10 се допълва от австрийския Матерсбург, Динамо (Киев), Барселона и Атлетик (Билбао).

ТОП 100 НА НАЙ-СТАБИЛНИТЕ КЛУБОВЕ В ЕВРОПА