Кметът на Петрич Вельо Илиев съобщи, че първия транш от 25 000 лева от гласуваните от общинските съветници в началото на годината 40 хиляди за ПФК Беласица, са преведени. Стана ясно, че от пролетта на тази година половината от акциите на клуба са преминали в панамска офшорка.

Общинска администрация ще направи проверка дали парите са използвани, за което са преведени - единствено за развитието на детско-юношеската школа. Ще се проверят сметките, седалището и как са изразходвани парите. След това общината ще направи втория транш, уточни градоначалникът.

Гласуваните 40 000 лева са намалени с 10% във връзка с кризата и бюджетните съкращения по искане на финансовото министерство и реалните пари са 36 000 лева, пише "Струма". На клуба остава да бъдат преведени по решението на Общински съвет още 11 000 лева.

На въпрос трябва ли общински пари да бъдат превеждани на фирма, половината от акциите на която са на панамска офшорка, председателят на ОбС Стоян Николов отговори: "По решение на Общинска администрация общината не може да субсидира частни дружества. Парите, гласувани за ПФК Беласица, са със строго предназначение - само за детско-юношеския футбол. Когато 40-те хиляди лева бяха гласувани, не се знаеше, че офшорка притежава половината от акциите на клуба. Решението на съветниците е от началото на годината, а панамската фирма е придобила акциите месеци след това."

Стоян Николов не можа да отговори на въпроса по какъв начин Общинска администрация ще направи проверка в частното дружество.

В момента футболният отбор от Петрич се казва Беласица-Петрич-1923 и играе в селските групи. "Струма" съобщава, че ексмитничарят Марио Минев чрез панамската офшорка "Норуел интернешънъл инк" владее половината от акциите на клуба. Фирмата, на която упълномощен представител е Минев, притежава еднолично капитала на "Арония-пласт" със седалище киното в Петрич, управител на която е съпругата на Минев - съветничката Величка Минева. /БЛИЦ