Когато си силно тачен и мразен, значи си личност. Когато врагът настръхва, чудейки се как да се предпази от словесните ти стрели, значи си фактор. Когато попаднеш в ранена, окаяна сбирщина от войници и я превърнеш в мощна армия, значи си достоен пълководец. Когато тропнеш по масата и кажеш, че въпреки всичко ще станеш шампион, значи си...Стойчо Младенов.
 
Такъв е той. Преди 30 години екзекутира Ливърпул и влезе в историята. После пак попадна там – вече като треньор. Винаги, когато е бил в ЦСКА на треньорската скамейка (независимо дали като помощник или наставник), е триумфирал в титлата.
 
Ако за Левски силната фигура е Наско Сираков, за ЦСКА това е Стойчо Младенов. Днес “сините” си нямат Наско, но “червените” си върнаха Стойчо.
 
Най-обичаният и най-мразеният треньор навършва 55 години. Дали е знак на съдбата, никой не знае, но Младенов е роден в деня, в който през 1961 година човекът излетя в Космоса. Стойчо многократно е политал във футболния космос, орисан да побеждава. Стори го и преди два месеца, макар че “червената” ракета бе останала без капка гориво, макар че “армейските” войни бяха тотално сринати. Но Младенов ги вдигна и поведе поредната си тежка битка – както на футболния, така и на словесния терен. Не е важно дали този сезон ЦСКА ще спечели титлата. Важното е, че се появи точният човек. Именно защото е човек, той също е допускал грешки и е губил мачове. Но когато поставиш на везните победите и пораженията на Стойчо, кантарът силно се накланя към знака "триумф".  
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ