Някои пеят песни за ЦСКА, милеят за клуба и познават цялата му история даже и на сън да ги бутнеш. Други псуват, пият, друсат се и ходят по стадионите, за да вилнеят и изкарват на видело простотията си. Първите са “червената” светлина, огряваща отбора във всеки мач. Те са красивият глас и сияещото лице на истинската публика в сектор “Г”.
Останалите са тъмнината, изяждаща ЦСКА отвътре. Орки, създадени от света на мрака, изникнали от перото на Толкин и епичния му роман “Властелинът на пръстените”. Тези твари имат една-единствена мисия – да рушат, газят, унищожават и убиват. Дребни, кривокраки, кривогледи, със стърчащи от устата остри зъби, с помрачено съзнание и вени, в които тече не кръв, а омраза. Ей тия разкатаха мамицата на ЦСКА онзи ден в Мездра. Ей заради тия орки “червените” загубиха служебно с 0:4.
Разбира се, огнището на скандала се крие в липсата на полиция, колкото и оправдания да вадят домакините. А БФС, вместо да раздава правосъдие, да си оправи законите. Да ги коригира, защото не може при мачове в провинцията на Левски и ЦСКА стадионите да бъдат охранявани от частни фирми. От двайсетина бодигардове, които орките – било то “сини” или “червени”, все някой ден щяха да ги пометат. И този ден настъпи в неделя. Добре, че скандалът не разрасна в кървава баня, тъй като наченки за най-ужасяващото имаше.
Проблемът обаче е както в мърлящината на БФС и Мездра, така и в идиотите, които се тупат в гърдите, обявявайки, че обичат ЦСКА. Не! Това чувство, изкоренено с дяволски тризъбец, липсва в душите им. Там тлее само празнина и злоба. Тях няма кой да ги спре освен палката и щитът полицейски. И след като доброто ченге остана извън стадиона, лошите нададоха вой.  

Никой не оспорва, че играта на ЦСКА не върви. Вместо да излязат и пометат Локомотив (Мездра), опиянени от препъването на Литекс в Монтана, “червените” едва се влачеха на терена, очаквайки помощ от Неволята. Тук изниква логичният въпрос – освен треньор Йоан Андоне не е ли и психолог. В такива моменти футболистите имат нужда от мотиватор, от човек, който да тропне по масата и да ги надъха. Сражения и златни медали се печелят не само с тактика и треньорско умение, но и с дипломация и психология. С хъс!
Казват, че ако не било нахлуването на тълпата, ЦСКА имал шанс да възкръсне в оставащите 30 минути до края и да обърне развоя на мача. С поведението си на терена играчите с нищо не подсказваха, че обратът е въпрос на време. Сега, след като орките им отнеха пръстена на победата, на “червените” не им остава нищо друго освен сами да си го върнат. Задачата се усложни, но нали най-сладък е трудно изкованият триумф. Големият тест за Андоне и възпитаниците му тепърва предстои. Най-напред срещу бойките “орлета”, после срещу вечния враг от “Герена”, за да се стигне до мига, в който ЦСКА ще посрещне Литекс на “Армията” в битка за живот и смърт. В битката за футболния пръстен. Дали наистина в този ден ЦСКА ще е запазил шанс да си го върне и сложи победоносно на ръката си... Или двубоят ще бъде без значение.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ