Осем български клуба са укрили 8 милиона лева данъци. Това информира шефът на Националната агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов в сутрешния блок на bTV.

Ревизията на футболните клубове е приключила, като е станало ясно, че въпросните осем клуба осигуряват своите футболисти на минимална работна заплата, въпреки че те взимат доста по-големи суми. Данни за останалите отбори все още няма, тъй като за тях не са открити анексите с реална получаваната сума от играчите.

Според Стефанов ситуацията в българския футбол е много сериозна и още днес той ще запознае със своя доклад председателя на комисията по борба с корупция в парламента Яне Янев. С резултатите от ревизията е наясно и премиерът Бойко Борисов.

Шефът на НАП обеща, че ревизиите на останалите клубове ще продължат и призова за сътрудничество, ако някой има информация. Освен това в скоро време започват по-задълбочени проверки на президенти и футболисти.

"Темата за футбола беше разисквана, аз съм подготвил доклад, който ще внеса към председателя по корупция Яне Янев. Запознах премиера с ревизията на клубовете и той не беше озадачен от това, то е обществена тайна, че българските клубове не си плащат данъците в пълния им размер", заяви Стефанов.

"След скандала с отнемането на лиценза на ЦСКА и достатъчно други сигнали, с прокуратурата започнахме разследване. Към днешна дата то е приключено. Резултатите са - 8 милиона укрити данъци и към 4 милиона неправилно приспадната загуба", призна шефът на НАП.

"Футболистите се осигуряват на минимална заплата, а в анексите пишат реалните цифри, които получават. Те са различни - 10, 15, 20 хиляди. Тези анекси ги намерихме само при няколко отбора - 7 или 8, но останалите отбори не трябва да се успокояват", заяви Стефанов.

Относно укритите данъци от отделните отбори, той разкри конкретни суми, но не пожела да каже имената на задлъжнелите клубове. "Един отбор има два милиона, три имат над 1 милион, един над 500 хиляди, един над 100 хиляди. За всички останалите не сме намерили анекси, които да ни помогнат. Случайно намерихме тези анекси, в документите на БФС, между документацията, която преглеждахме. Те трябва да са в Дисциплинарната комисия, така че призоваваме да ни се дадат. Отделно получихме от някои фенклубове", каза още Стефанов.

"Господин Яне Янев доведе фенклуба на Ботев при мен и те дадоха анекса, това е така. В хода на ревизиите призовахме футболистите да си кажат заплатата, но никой не го направи. Приканихме всички до един футболисти да попълнят декларации и да кажат, колко взимат, а в няколко клубове всички декларации бяха с еднакъв почерк. От БФС също не получихме информация. Така че призоваваме всеки, който има информация да я предаде", обясни Стефанов, добавяйки, че най-голямата разлика между обявената заплата и реално получаваната сума е от 220 лева до 12 000 долара.

"Сътрудничели сме си тясно с Прокуратурата, с г-н Роман Василев работихме за софийските клубове. Досега гледахме клубовете, а сега се насочваме към президенти и футболисти. При всички положения собствениците ще бъдат проверявани. В момента разследваме един известен президент", допълни Стефанов, като отново отказа да назове име.