Бившият футболен съдия Момчил Врайков няма да бъде предаден на ирландските власти, засега.
Причината е, че съдът в островната държава не е предоставил на българския съд гаранции, че Врайков ще бъде върнат у нас за изтърпяване на евентуално наказание, наложено от тамошните власти. Компетентните органи на Ирландия поискаха чрез Европейска заповед за арест предаването на 39-годишния Врайков. В Дъблин се провежда наказателно производство срещу българина, който е обвинен в източване на 900 евро от банкови карти.

Пловдивските магистрати двукратно изискаха държавна гаранция съгласно чл. 41, ал.3 от Закона за екстрадиция с европейска заповед за арест, че лицето ще бъде върнато в България за изтърпяване на наложеното му в издаващата страна наказание. Отговор на искането не е постъпил.

На предишното съдебно заседание Момчил Врайков подписа декларация за доброволно съгласие за предаване в Ирландия. Това обаче не освобождава съда от задължението да обсъди дали са налице законовите изисквания за допускане на предаването. Дори при наличието на доброволна декларация, съдът е задължен да провери дали са налице условията на чл. 41. Тъй като от Ирландия не са постъпили исканите данни, магистратите не допуснаха предаването на Врайков. Решението подлежи на протест и обжалване в 5–дневен срок от днес пред Пловдивския апелативен съд. До тогава Момчил Врайков остава в ареста.
Димана Тодорова, БЛИЦ - Пловдив