Документална изложба „95 години организиран футбол в Монтана” бе открита във фоайето на Държавен архив в града по инициатива на Областния съвет на БФС, информира chervenkarton.com.

Тя започва със спомен на Иротей Давидов за зараждането на организирания футбол в гр. Фердинанд през 1922 г., когато се създават дружествата Левски и Ботев. На специално място стои заповедта от 9 октомври 1924 г. на тогавашния кмет Тодор Грънчаров, който забранява футбола на територията на града до второ нареждане, като се обосновава с многото контузии, които получават младежите ритащи топка.

В изложбата може да се види и заповедта на Фердинандската градска тричленна комисия от 1924 г. за определяне място от 11 декара за игрище по молба на спортен клуб Левски, както и решението на Временната общинска управа в Михайловград от 1945 г., с което се дава право на спортен клуб Ботев да започне изграждането на стадион.

Основен акцентът в изложбата е отделен на влизането на Септемврийска слава за първи път в Северната „Б” РФГ през 1962 г. и естествено от първата промоция на Монтана в „А” група, спечелена през сезон 1993-1994 г.

Официални гости на събитието бяха членът на изпълкома на БФС Емил Костадинов и заместник-изпълнителният директор на федерацията Антон Попов. Последният връчи плакет за заслуги за развитието на футбола на кмета на Монтана Златко Живков. Героят от „Парк дьо Пренс” и от световното първенство в САЩ'94 награди с почетни значки и грамоти 20 футболни ветерани.