Паметник на легендарния Никола Котков беше открит днес в градинката на столичния квартал “Надежда 1”. На тържеството присъства кметът на София Йорданка Фандъкова, спортният министър Свилен Нейков, кметът на район “Надежда” Димитър Димов и китайският посланик у нас Гуо Янджоу. Сред дарителите за паметника са трима от шефовете на столичния Локомотив Николай Гигов, Иво Тонев и Иван Василев, а изработката е дело на сина на Николай Хайтов – Александър Хайтов.

На откриването беше още Валентин Михов, както и много футболни ветерани и почитатели на големия играч от близкото минало. На събитието присъства и съпругата на Котков – Катя. Нашият известен артист и голям локомотивец Славчо Пеев разказа спомени за Котето, който, преди да започне да се занимава с футбол, е тренирал и волейбол.

Никола Котков е роден на 9 декември 1938 година и умира на 30 юни 1971 година в автомобилна катастрофа заедно с Георги Аспарухов – Гунди. В кариерата си Котето е играл за Локомотив (София), ЖСК Славия и “Левски”. Минал е през всички юношески и младежки формации на националния ни тим, има 26 двубоя и 12 гола за първия отбор на България. Двукратен шампион на България – с Локомотив (1964) и с “Левски” (1970)./БЛИЦ