Церемонията за награждаването на призьорите в 49-ата анкета за "Футболист на годината 2009" бе отложена с един ден. Вместо на 13 януари, както бе обявено по програма, събитието ще се състои на 14 януари (четвъртък) от 19,00 часа в зала 2 на НДК и ще бъде предавано пряко по БНТ1. Промяната на датата се налага заради факта, че заради студовете на Острова, отборите на Манчестър Юнайтед и Астън Вила ще заминат на подготовка в Катар.

БЛИЦ вече първи ви съобщи, че капитанът на националния ни отбор Димитър Бербатов ще спечели за шести път класацията, а в тройката са още Стилиян Петров и Благой Георгиев.

Организаторите включиха за първи път три нови категории - награда за развитие, приз "Спортсмен на годината" на името на Георги Аспарухов - Гунди, учредена от БНР, както и награда "Най-красив гол" на името на Христо Стоичков, учредена от БНТ.

Трите номинации за най-красив гол на годината са попадения на българските отбори в Лига Европа. Това са Спас Делев (ЦСКА) срещу Динамо Москва, Тодор Янчев (ЦСКА) срещу Базел и Христо Йовов (Левски) срещу Лацио. Призът ще бъде връчен от бившия национал Петър Жеков.

Наградата "Спортсмен на годината" ще даде съпругата на Георги Аспарухов - Величка.

От организаторите от "Дакс Медия" намекнаха, че наградата за развитие ще получи Черноморец (Бургас) за започнатия строеж на модерната клубна база по европейски образец "Гнездо на акули"

Водещи на церемонията ще са Ели Гигова и Никола Ибришимов./БЛИЦ