Спасителят на ЦСКА Александър Томов се размина със затвора. Делото срещу бившия директор на металургичния комбинат "Кремиковци", Александър Гарибов, Иван Иванов и Божко Бонев беше върнато за ново разглеждане от нов състав на Софийски градски съд.

Тричленен състав на Софийски апелативен съд отмени изцяло присъдата на колегите си от градския съд, които през януари 2011 г. пратиха Александър Томов и Иван Иванов за по 9 години в затвора.

Както е известно, четиримата са подсъдими за длъжностно присвояване на средства в особено големи размери, недвижими имоти, вещи, машини.

Подсъдимите Александър Гарибов и Божко Бонев бяха оправдани.

Като основна причина за връщане на делото на първа инстанция магистратите сочат, че в мотивите на градските съдии се съдържат коренно противоположни правни съждения за едни и същи обстоятелства, които касаят цялостния извод за виновност и невиновност по случая.

Осъдителната и оправдателната части на присъдата са обединени от очевидното обстоятелство, че веднъж СГС приема и излага като своя обвинителната теза, така, както е изложена в обвинителния акт, а след това изрично я опровергава, пишат съдиите от САС.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.