Двата бургаски клуба Нефтохимик и Черноморец ще получат субсидия за развитие на детско-юношеските си школи. Това решение взе Общинският съвет. Предложението бе направено от групата на БСП-Бургас, а неин вносител бе Евгений Мосинов, известен адвокат и общински съветник от града.

Отборите ще получат сумата от 200 хиляди лева, която да инвестират в детските си школи. Беше съставена и комисия от трима общински съветници. За нея чрез гласуване бяха избрани Красимира Маркович, Калчо Белов и Николай Иванов. Те ще следят потока на средствата, отпуснати от бюджета, и как точно ще бъдат изразходвани. Целта е да се осигури строг контрол на финансите и да не се допуска парите да потънат и да не бъдат вложени по предназначение.

В залата присъства административният директор на Нефтохимик Николай Тодоров. Той благодари на вносителя на докладната Евгений Мосинов и за пореден път напомни за тежкото положение, в което се намират "шейховете".

Тодоров дори поиска част от парите да отидат за мъжкия отбор, който в момента е на ръба на оцеляването.

„Няма как да запалиш деца да тренират футбол, когато мъжкият ни отбор е в такова състояние. Принудени сме да играем мачове в Сливен, Несебър и Търговище, което е обида за бургазлии", заяви Тодоров от трибуната на местния парламент.

Това предложение обаче беше отхвърлено с мотивите, че парите от бюджета могат да отиват само за кауза със социална функция и предназначение, каквато е тази за децата.

„Вярвам, че ако отборите имат силен детски футбол, след време ще имат и силен мъжки футбол", заяви Евгений Мосинов.