ЦСКА пак може да остане без лиценз за европейските клубни турнири, пише днешната спортна преса. БФС може да не даде необходимото на “червените” разрешително за участие в надпреварите под егидата на УЕФА заради различни задължения. Заради подобен случай преди 2 години 31-кратните шампиони не играха в квалификациите на Шампионската лига.

Според в. “7 дни спорт” в началото на седмицата е имало заседение на Лицензионната комисия по казуса и “армейците” са били уведомени, че нещата им не са в ред. Само към Черноморец ЦСКА има дълг от 510 000 евр по трансфера на Мишел Платини. Всички документи по този борч са депозирани в Лицензионната комисия на БФС, а до ден днешен сумата не е платена. Това твърди пред изданието адвокатът на “акулите” Керка Благоева.

Изискването за получаване на лиценз е клубът да няма дългове към 31 декември 2009 г. До тази дата “червените” висят с неплатени заплати към някои свои бивши играчи и треньори. Не става дума за големи суми, но в лицензионния правилник няма фиксирана граница за размер на задълженията.

Така например вратарят Ивайло Петров-Пифа има да получава заплата за декември. Две или три заплати за миналата година се дължат на Удоджи, а вратарят Беконо чакал премия за шампионската титла от 2008 г. Имало и още такива случаи. Стойчо Младенов например имал да взима още 2000 лева.

Освен това ЦСКА дължи пари на спортното министерство, за които споразумение за разсрочена плащане. Става въпрос за 2,06 милиона лева за наем на стадион “Българска армия” и останалите бази, плюс такса смет. Общо дълговете на клуба са 10,3 милиона лева, според подадени наскоро данни от съсобственика Иво Иванов. Пак по негови думи задълженията на ЦСКА към НАП от над 3 милиона лева са обезпечени с активи на клуба.

Вестник “Тема Спорт” цитира информация на Sportal.bg, който се позовава на свои източници от Борисовата градина и твърди, че вероятно заинтересуван клуб притиска БФС, за да получи мястото на ЦСКА в Европа. Ако “армейците” не получат лиценз, най-облагодетелстван е Локомотив (София), който ще спечели квота за Лига Европа. Левски пък ще играе един предварителен кръг по-малко, тъй като ще стартира от позицията на ЦСКА.

Окончателното решение на казуса с лиценза би трябвало да бъде взето днес (20 май). Любопитното е, че именно за този следобед е насрочена и пресконференцията на собственика на Локомотив (София) Николай Гигов, на която ще обяви дали се отказва от издръжката на столичния клуб. Ако “железничарите” се вредят за Европа, Гигов със сигурност ще продължи да финансира Локомотив и няма да намалява бюджета./БЛИЦ