Павел Дочев бе представен като треньор на ЦСКА. “Мисля, че няма нужда да се представям, защото в последно време доста се изписа за мен. Имам определени причини да се върна в ЦСКА. При дългия ми престой в Германия, ЦСКА винаги е представлявал интерес за мен. Разговорите ми с ръководството протекоха положително, и бързо стигнахме до разбирателство. Радвам се, че съм новият треньор на ЦСКА, и се надявам с ръководството и футболистите да работим така, че да сме шампиони, и да сме там, където ни е мястото – в Шампионската лига”, бяха встъпителните думи на Дочев, след което той отговори на въпросите на медиите.

-Г-н Дочев, с какъв екип ще работите?
-Екипът остава непроменен, тези млади момчета заслужават шанс и аз им го давам. Само при Методи Деянов ще има разлика. Нямаме възможност да имаме трима помощници, но той ще остане в близост до първия отбор. Решението не е окончателно все още. Мога да заявя, че треньорският и медицинският екип остават.

-Да очакваме ли нови имена?
-Преговарям с двама кондиционни треньори от Германия. С първия съм работил дълги години заедно, но идването му в България ще бъде трудно, защото има семейство. Вторият вариант е едно младо момче, което иска да се развива. На 32 години е и в момента е в щаба на Феликс Магат в Шалке 04. Иска да се развива и би дошъл да помага. Сега трябва да се върна в Германия и да уточня някои неща, както и да разговарям с тях.

-Какво е мнението ви за българския футбол?
-По принцип не съм спирал да следя българския футбол, гледам мачове по телевизията и имам наблюдения. Мисля, че има много потенциал. Не говоря само за ЦСКА, а като цяло за българското първенство. Може би е въпрос на добра организация и дисциплина. Мисля че българският футбол ще се стабилизира и ще има успех на европейската сцена.

-Работите ли вече по селекцията?
-По селекцията ще работя с Емил Костадинов. Няма да се вземем непроверени футболисти. Ще търсим качество, а не количество. Това, което взимаме, трябва да може да ползваме веднага. Няма да привличаме скъпи футболисти. За всички спортно-технически въпроси ще отговаряме с Емил. За селекцията искам още отсега да конкретизирам всичко. Имаме футболисти, които искам да останат и те ще си останат. Този отбор, който сега е на лице, на практика няма да бъде променян, но ще го подсилим на някои места. Няма да има ново начало и нова селекция. Ще вземем положителното и ще добавим квалитет, като с добра работа ще направим успешен отбор. Имена няма да казвам. Искам да се създаде един силен гръбнак.

-Какви са отношенията ви с Падерборн?
-Сега ще се върна в Германия, за да разговарям с ръководството. Договорът ми с тях е до 30 юни, но още тези дни може да разтрогна. Официално съм треньор на ЦСКА от 1 юли, но дотогава ще мога да помагам на отбора като консултант.

-През зимата името ви бе свързвано с ЦСКА, имаше ли оферта?
-Официално разговори не е имало. Имаше слухове, но не и контакт. Сега за първи път седнахме да преговаряме.

-Какво да очакваме от ЦСКА?
-ЦСКА ще прави понякога грешки. Ще има и грешки на съдии, аз не мисля, че те ще са тенденциозни. Футболът е една игра на случайности. Моята работа е тези случайности да ги елиминирам. Някой път играеш 90 минути пред една врата, но те хващат на контра и губиш. Това се случва. Но колкото по-малко случайности допуснем, толкова ще върви по-добре ЦСКА. Искам добър отбор за вътрешното първенство, но и за европейска сцена. Предпочитам офанзивен футбол, ЦСКА играе така. 90 процента от отборите играят дефанзивно срещу ЦСКА, така че ние трябва да играем офанзивно. Питате ме за подхода ми към футбола? Футболистите които са мотивирани и ангажирани, нямат проблем с мен. Хора, които мислят, че има нещо по-важно от футбола в живота им, ще имат проблем. Искам професионализъм. Мога да правя, каквото искам, всякакви тренировки, но ако футболистите нямат желание и не ги приемат, няма да има ефект. Ще успеем, ако го искаме заедно.

-Гледахте ли мачовете от Лига Европа, къде е разликата между нашите отбори и европейските?
-Гледах срещите с Динамо и Фулъм по телевизията. Любо Пенев ми направи добро впечатление. Тактически отборът стоя добре, проблемите бяха от психологическа гледна точка. Другите мачове сега ще ги гледам внимателно, за да преработим проблемите.

-Какво липсва на отбора?
-Може би малко умение. Макар че ако се замисля, ЦСКА можеше да стане шампион и този сезон. Загубени са точки, където не трябва. Именно за това говорех - случайностите. Ако загубиш 5-6 мача има причина – дали психологически или друга, сега не мога да кажа. Знам резултатите, но не и причините. Ако бях с отбора, щях да ви ги кажа.

-Ще има ли повече открити тренировки?
-Да. Може да има изключение, ако интересът е толкова голям, че медиите чак да пречат. По принцип няма да крия отбора. Нямам нищо против медиите.
СТЕФАН РАЛЧЕВ, БЛИЦ