Пресаташето на Българския футболен съюз и директор на турнира - Павел Колев, разкри, че цяла Европа е впила очи в България заради предстоящото първенство на Стария континент до 17 години. Шампионатът стартира в Стара Загора на 6 май.

"Още отсега е ясно едно - България е на път да се превърне в център на футболната карта за онези, които се интересуват от бъдещето на футбола. За хората, които гледат футбола след 10 години, които умеят да инвестират в бъдещето. Те вече знаят къде сме. Вече са планирали кои свои представители да изпратят тук и кои мачове да гледат, за да си резервират най-доброто бъдеще. Няма сериозен клуб в Европа, който да не изпрати свои скаути за мачовете в България.

Вече имаме потвърждение, че Байерн (М), Борусия (Д), Ювентус, Милан, Интер, Рома, Лацио, почти цялата Примера дивисион - начело с Барселона и Реал (Мадрид), Челси, Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити - абсолютно всички грандове ще имат свои представители тук. Даже някои вече са си разпределили дестинациите - едни ще отседнат в Стара Загора и ще покриват Стара Загора и Сливен, други в Бургас и ще покриват Бургас и Созопол. Това не е нещо ново за европейските първенства до 17 г., но за първи път от 13 години шампионатът ще се проведе във формат с 16 отбора, което го прави още по-атрактивен за тези големи акули. Те ще имат по-голям избор", коментира Колев в интервю пред в. "24 часа".

"УЕФА има специален портал за скаути. Те се регистрират там, за да получат разрешение да наблюдават тези мачове. А ние като домакини и съорганизатори сме длъжни да им осигурим и специален сектор. Това вече е нещо, което не е обичайно за най-високото ниво на футбола - Шампионска лига, Лига Европа, световни и европейски първенства. На юношеските първенства си има точно определен сектор със скаути. На всеки от стадионите - в Сливен, Стара Загора, Бургас и Созопол сме отделили 100 места специално за тях", добави Колев.