Футболната легенда на “Левски” Павел Панов позна изхода на полуфиналите от Европейското първенство за юноши до 17 години. В момента специалистът работи като технически директор към БФС и координатор за детско-юношеския футбол.

„Русия беше приятната изненада на първенството. Те малко на късмет преминаха предварителната фаза, но после пък елиминираха Англия. Кой е фаворит за титлата ли? На този турнир няколко отбора правят впечатление. Франция, Германия, Белгия изпъкват над останалите. Бундестимът не блестеше много-много в предварителната група, но от елиминациите качват нивото си. Всички играят, германците накрая стигат до финаал, както се казва (смее се). Те не блестят с атрактивност в играта си, но са скрит фаворит. Според мен на финала ще се срещнат Франция и Германия, заяви пред БЛИЦ Панов и позна в прогнозата си.

Дали много отстъпваме на водещите футболни школи? Има разлика, разбира се. Дали разстежът на останалите е по-различен от този на нашите деца не зная. Може би е и от храната (смее се). Все пак колегите от Западна Европа и от Русия работят с по-голяма маса от таланти – милиони са. Докато ние знаете с какво разполагаме – с ограничен кръг състезатели. Нормално е да ни превъзхождат. Това обаче не е оправдание. Все пак на терена излизат 11 срещу 11, нали така? Срещу нас излизат по-здрави, по-мощни и научени футболисти, но прави впечатление, че те демонстрират и зрял футбол.

За манталитета на сегашните ни футболисти и много по-различен ли е от този на неговото поколение
Нормално е да е така. Все пак ние живеехме по друго време, бяхме възпитани по различен начин. Не искам да правя паралел с нашето поколение. Винаги обаче сме играели специфично по български и сега го отстояваме. Независимо дали говорим за национални отбори или за евромачове. Поваляли сме великани в Европа и света. Примерите с Байерн, Аякс, Милан, Барселона са показателни. Така че не сме се плашии от никого. Важно е какво показваш на терена, там парите не играят. Нашите разбирания бяха коренни различни от това на днешното поколение. Друг е начинът на живот, даже и отношението към работата. Все пак част от тези моччета, до 2-3 години ще станат професионалисти и трябва да се научат да се раздават без остатък на терена, както и да изпълняват това, което им се казва.

Дали юношеските ни национали знаят и какъв принос има за нашия футбол...

Това няма никакво значение. Това си е техен проблем. Все пак тези деца трябва да оценят и факта, че БФС отделя средства, каквито дават и доста по-богати от нас държави. България като държава прави всичко възможно да се чувстват комфортно. Неслучайно винаги получавам похвали от начина, по който организираме такива форуми. Обаче, ако в една Германия забележат пропуски, веднага ще ги решат, а тук гледаме да критикуваме повече и да търсим кусури.

Кой от нашите футболисти му е направил най-приятно впечатление

Не бих искал да посочвам конкретни имена. За мен съм си направил съответните изводи. Ясно е, че момчетата имаха желание и качества за добро представяне. Жалко че не се получи на игрището.

Има ли интерес към националите ни от чужди клубове
Най-малко аз съм човекът, който да говори по тази тема. Ние бяхме там, за да попречим на мениджърите да имат допир с децата. Но наистина на всеки стадион и на всяка среща имаше агенти./МИЛЕН ДИМИТРОВ

ЧЕТЕТЕ ИНТЕРВЮТО В НАЙ-НОВИЯ БРОЙ НА В. „ШОУ"