Преди 55 години се роди фразата „ПАЗЕТЕ СЕ ОТ ГУНДИ В ПОСЛЕДНИТЕ СЕКУНДИ“

Мачът Левски – Славия 1:2 от efbet лига отмина в историята. Любопитен е фактът, че той се игра на същата дата 4 юли, когато през 1965 г. двата отбора се срещнаха в един от решителните дуели за титлата, като тогава двубоят се състоя на стадион „Славия“.

Срещата не се предаваше по телевизията, където по същото време пряко от стадион „В.И.Ленин“ в Москва се излъчваше приятелският мач между СССР и двукратния световен шампион Бразилия. Бразилците, водени от Краля Пеле, разгромиха своя съперник с 3:0 пред 100 хиляди зрители. А на стадиона в квартал „Овча Купел“ се стекоха немислимите днес 36 000 зрители, които бяха с две хиляди по-малко от онези 38 000 през пролетта на същата година, когато отново на стадион „Славия“ (през тази година „Васил Левски“ бе в ремонт) „Левски“ победи ЦСКА с 3:0.

1000 лева Oнлайн казино Бонус от efbet

На 4 юли 1965 г. „сините“ и „белите“ се счепкаха без никакво разузнаване. Още в петата минута Георги Аспарухов (Гунди) изведе „Левски“  напред. Но „Славия“ съвсем не смяташе да се предава. Постепенно „белите“ взеха инициативата и в 30-ата минута Тони Кръстев изравни. Картината не се промени съществено и през втората част. До 63-ата минута, когато Горнобанския кмет Михаил Мишев за пореден път се превърна в „черна котка“ за левскарите, бележейки втори гол за „Славия“. Изправени пред угрозата на загубата, която би ги отдалечила от титлата, „сините“ се втурнаха в непрестанни атаки. Отбраната на „белите“ издържаше на натиска и те вече се виждаха крайни победители. И тогава в 90-ата минута Георги Стоянов (Джеси) центрира от фланга и Гунди с глава изпревари Симеонов с част от секундата – 2:2. Стадионът щеше да рухне от рева на левскарската публика! Именно тогава се роди крилатата фраза „Пазете се от Гунди в последните секунди“. С тази безценна точка „Левски“ се доближи до титлата, а после стана шампион за първи път след 12-годишна пауза.  

Преди 50 години КОТКОВ ВКАРА 4 ГОЛА НА ЦСКА ЗА 37 МИНУТИ

Навършиха се 50 години от деня 7 юли 1970 г., когато „Левски“ победи ЦСКА с 5:2, а Никола Котков вкара 4 гола във вратата на „червените“. Както през 1962 г., така и в този случай мачът се игра доста късно поради участието на националния отбор на „Мондиал-70“ в Мексико. Крушението в страната на ацтеките бе понижило интереса към вечното дерби и националният стадион се изпълни едва наполовина. Но въпреки излелия се преди срещата проливен дъжд съперниците излязоха пределно мобилизирани. „Сините“ имаха преднина в класирането, а армейците бяха амбицирани да я стопят.

И преди още да се съвземат, след кратко разбъркване „червените“ получиха първия гол във вратата си в първата минута. Негов автор бе Никола Котков, който вече караше 32-ата си година и според някои „специалисти“ почти бе приключил като футболист, а точно сега той изигра най-силния си мач със синята фланелка. Армейците реагираха мълниеносно и само пет минути по-късно емблематичният снайперист Жеков отблизо възстанови равенството. Радостта на ЦСКА обаче бе кратка, защото в 12-ата минута от свободен удар Котков пак изведе "сините" напред.

А малко преди края на полувремето само в рамките на две минути настъпиха кулминацията и развръзката, като армейците вдигнаха бялото знаме. Първо русокосият бомбардир от дузпа увеличи разликата, а след това Гунди му подаде ефектно с пета и той само технично копна топката над излезлия напред вратар Филипов – 4:1 за „Левски“ с 4 гола на Котков само за 37 минути. По този начин той изравни рекордното лично постижение на Димитър Йорданов (Кукуша) в дербито.

Това вече бе твърде много за „червените“, които дадоха воля  на нервите си. Румънският съдия Йон Ритер, който ръководи и финала за Купата на Съветската армия между двата отбора през 1965 г., реагира, като отстрани от игра Якимов. Играчите на ЦСКА тръгнаха на групов протест и Ритер моментално посочи пътя към съблекалнята и на Марашлиев. Останали с девет играчи, армейците можеха да се надяват единствено на по-малък разгром. Жеков дори си позволи лукса да пропусне дузпа, а Котков бе сменен, тъй като вече си бе свършил работата.

Макар и със значително числено преимущество, през втората част „сините“ сякаш решиха да пожалят съперника си и отбелязаха само още един гол чрез Веселинов. Скоро след това Жеков взе „поправителен“ от бялата точка, оформяйки крайното 5:2 за „Левски“. И въпреки че „синята“ публика подканяше със скандирания своите да изравнят с още два гола рекордното 7:2, до нови попадения в армейската врата не се стигна. С тази победа „Левски“ на практика си подпечата шампионската титла, която спечели и на теория няколко кръга по-късно.  
РУМЕН ПАЙТАШЕВ