Христо Стоичков е поверил “Златната топка” на съхранение в НСО. Най-скъпият индивидуален приз във футбола е бил пазен един месец там. Това припомня вестник “24 часа”. Тогавашният началник на НСО генерал Димитър Владимиров си спомня и куп други интересни моменти около националния отбор.

Той отговаря за охраната на резиденция “Бояна”, част от която е предоставена на футболистите за подготвителен лагер. “В 15,00 часа по БНР съобщиха, че БФС е взел решение за смяна на треньора Димитър Пенев. Веднага разпоредих по телефона да бъде ограничен достопът до резиденцията на хора, които търсят среща с ръководството на отбора, и потеглих натам. Малко по-късно вече разговарях с Димитър Пенев и Христо Стоичков. Първият каза: “Махат ме”, а вторият: “Отборът няма да го допусне” По това време дежурните ме уведомиха, че на бариерата чакат шефовете на БФС Христо Данов и Христо Александров. Казах им да ги пускат”, разказва Владимиров пред “24 часа”.

Докато води Христовците към залата, в която ги чакат Пенев, помощник-треньорът Красимир Борисов, д-р Гевренов и Александър Динев, генералът се опитва да ги вразуми с думите: “Момчета, този отбор не е частен. Държавните институции няма да позволят това.”

Въпреки това Данов и Александров обявяват на Пената решението на БФС за отстраняването му. Останалите трима от екипа заявяват, че и те си тръгват. “В този момент влезе Томас Лафчис и каза, че 100% от футболистите застават зад Пенев. Последва конфузна ситуация за Брокерите. Двамата заявиха, че ще променят решението си и ще скъсат протокола от събранието на футболния съюз”, спомня си генерал Владимиров.