Бившият капитан и директор на Левски Станислав Ангелов изригна срещу родната треньорска школа, след като не беше допуснат до курса за лиценз ПРО. Пелето, който над 20 години е неизменна част от родния футболен елит, обяви, че ще пусне жалба в БФС и ако трябва в УЕФА, за да възтържествува правдата, а не задкулисието.

„На първо четене съм изключително разочарован от решението на академиците. Много ми е странно, че казусът, поради който не са ме приели лично мен, се базира на слухове, а не на документи. В комисията все пак са хора, които са професори и доценти, би трябвало много добре да знаят, че когато решават съдби, трябва да се уповават на документи. Това е относно юридическият казус и документалният, а за моралния – може би за тях е гордост, че футболисти, които са представяли България в други страни, които са играли за националния отбор и са много сериозно интегрирани във футболния елит у нас, нямат възможност да се развиват като треньори поради личното решение на някои от тях. Това аз лично не го разбирам, не го доумявам", каза Ангелов пред "Мач Телеграф".

Winbet - победата е емоция! (18+)

"Мога единствено да гадая, че става въпрос за лични интереси. Крайно неприятно е случващото се, защото на нас сега ни е времето. Сега искаме да се развиваме, сега работим, сега сме амбицирани, сега сме млади и искаме нещо да променим, но в крайна сметка някой ни спира. За съжаление хората, които работим адекватно с деца, виждаме, че проблемът на българския футбол е в треньорите и по-скоро липсата на качествени такива. Оказва се обаче, че всъщност проблемите не са в самите треньори, а в тези, които ги избират и обучават“, коментира Пелето. 

„Надавам се, че след като пусна жалба до БФС съвсем скоро, в момента я оформям документално, в лицето на г-н Михаил Касабов да намерим човек, който обича законите, обича изрядните документи и най-вече обича честността и морала. Вярвам, че той ще вземе отношение по казуса. Не само той, а и останалите ръководни органи в централата, които контролират случващото се в родния футбол. Ако това не се случи, ще се породят много сериозни съмнения за честността и сериозността на проведения изпит. В крайна сметка, ако от БФС нямат становище по казуса, ще напиша жалба и до УЕФА. Вече документите се превеждат. Защото в крайна сметка те са хората, които разрешават нашето лицензиране и към, които съм отговорен. Това, че техните представители в България имат лични пристрастия, е друг проблем. Не на последно място искам да подчертая, че хора от треньорската школа работят тайно по разни клубове, а това създава конфликт на интереси. Докога ще се случва това? И ние треньорите знаем много неща... Неслучайно е това, което се случва. Това е поредната система в България, която най-вероятно работи по другия начин. Неслучайно в България текат протести вече над 120 дни. Не подкрепям опозицията или хората, които искат да бутнат властта по някакъв начин, но подкрепям хората, които не са съгласни с явни неправди“, добави той.

„От достоверни източници знам, че не ми е признат официално проведен стаж в професионален клуб. На каква база е направено това, на каква база не бяха изнесени публично никакви резултати от изпитите. На каква база никъде не се видя видеото от изпита - кой е преписвал, как се е провел изпита. Всичко е забулено в една мъгла, снижени са критериите дотолкова, че абсолютно всеки може да се яви на изпита, за да се пробва да вземе Про лиценз. Така се отваря една врата, през която може да се прокара кой ли не. В случая е най-странно, че тези, които сме титулувани, сме изхвърлени. Нямаме подкрепа ли, няма кой да застане зад нас ли, нямам представа. Но в крайна сметка тези, които сме във футбола, развиваме се, работим, имаме имена и ни търсят постоянно за работа, на нас не ни се дава шанс за развитие“, уточни Ангелов, който към днешна дата е собственик на столичния клуб Левски-Раковски.

Пелето призна, че не не познава доста от приетите курсисти и уточни, че никога не е чувал две от имената в списъка Петър Киров и Мартин Димитров, които са най-странният елемент от работата на треньорската комисия в състав Лъчезар Димитров, Михаил Мадански и Юри Николов. „Доста от момчетата, които са ги приели да учат за Про лиценз, не работят в момента, второто - на всички става ясно, че нещо се случва, има нещо задкулисен, притъмнено, приглушено. Това да не вземеш да учат Ангелов, Телкийски и Коловати, въпреки че изпълняват всички условия, ми изглежда доста странно. Петър Киров и Мартин Димитров не ги познавам, не съм ги и чувал. Някои ги познавам задочно, но поне 10 от приетите, не ги познавам въобще. Казвам го с цялото ми уважение към тези момчета. Те вероятно се справят добре като треньори. По-скоро акцентът ми е върху тези, които избират, а не върху избраните. В мен има едно огромно съмнение, че нещата се случват по втория начин и това не е коректно. Надавам се да се вземат под внимание жалбите и да се избере комисия, която да преразгледа избора. Бог да я прости, госпожа Рени Лазарова винаги твърдеше, че в треньорската школа и БФС се работи по документи. Тя се спомина и това златно правило явно се е нарушило“, завърши Пелето.