На днешната дата точно преди 17 години България постигна може би най-великата победа във футболната си история. Нашите отстраниха Германия с 2:1 на четвъртфиналите на световното първенство в САЩ и се класираха за полуфиналите. Головете за “лъвовете” реализираха Христо Стоичков от пряк свободен удар и Данчо Лечков. Преди това Лотар Матеус беше извел немците в резултата след точно изпълнена дузпа.

След 17 години Пената припомни скандални детайли от Световното в Америка. Един от шефовете на БФС - адвокат Радичев, е настройвал резервните футболисти срещу треньорското ръководство, което провокирало и загубата с 0:4 от Швеция в малкия финал. Заверата попречила и на Стоичков да стане едноличен голмайстор на турнира.

“За четвърт час футболистите не играеха със Стоичков. Дори един Киряков не играеше с него, което ме учудваше. Питате ли ме мен как ми беше на пейката? Трябваше да си тръгна и да забравя за медала, който трябваше да получим", заяви Пената в интервю за предаването "Тази неделя".

5.jpg

Стратега разкри, че винаги е бил критичен към Стоичков и Любослав Пенев и се е налагало да прибягва до силови методи: “Само една случка ще ви разкажа. С ЦСКА имаме среща в Перник, тримата играят – Стоичков, Костадинов и Пенев. През първото полувреме резултатът е 0:0 с три картона за тях. На полувремето единият отнесе цигански шамар, другият – български. Третият ми избяга в банята, това беше №8. През второто полувреме резултатът стана 2:0, двама от тях тримата реализираха.”

“Стоичков има качества да стане треньор. В главата си е копирал треньорите, не само мен, а и другите. Знаете, един Кройф, знаете в Саудитска ходи, в Япония. Като треньор в националния отбор. Неговата амбиция и характер са такива, че мисли, че ще подчини всички хора. Мисля, че избърза с националния отбор, а и не му помогнаха хората около него”, коментира още Пената.

Легендарният треньор заяви, че образованието и футболът не са чак толкова свързани и човек може да стане добър играч и без да е залягал над книгите. “Не е толкова задължително футболът и образованието да вървят ръка за ръка. Ако върнем назад, големите звезди на Германия - Бекенбауер и Кройф, те какво са завършили? Две полувисши ли? Не. А ако питаме от наша страна, Якимов, висше ли е завършил? Или две висши? А е номер едно футболист", коментира Чичо Митко.

Специалистът се върна назад във времето и каза няколко думи за настоящата звезда Димитър Бербатов: “Той беше тихичък, шеговит, скромен. Мислеше да става филмова звезда, художник, сега е професионалист и не случайно стана рекордьор в националния отбор. Той е дразнител за българите, малка пречка за него е, че се отказа. Вярвах в неговото завръщане, но той не е забравил някои неща, които се случиха 1-2 години преди да вземе това решение. Не мога да кажа защо се е отказал, ако баба Ванга беше жива, да я питаме. Не трябва да му се сърдим.”/БЛИЦ