Миньор посреща “Левски” в мач от 21-ия кръг на “А” група днес от 15:00 часа в Перник. Сблъсъкът между двата тима отдавна е нещо повече от битка на терена. Феновете на Миньор от години посрещат на нож столичани. Тимът от Перник има паметни успехи срещу “Левски”.

Ето пет от историческите победи на Миньор:

Сезон 1956
Миньор – “Левски” 4:1
1:0 Павел Владимиров 28, 2:0 Павел Владимиров 31, 3:0 Дойчо Бачев 39, 4:0 Олег Павлов 41, 4:1 Димитър Йорданов 51

Двубоят е от 10-ия кръг на първенството. Преди него Миньор е в лоша серия - 2 победи, 4 равенства и 3 загуби. Шансовете им срещу столичани като минимални. Двубоят се играе пред 25 000 ентусиазирани фенове. В 28-ата минута Павел Владимиров открива резултата. Само 180 секунди по-късно Пальо отново е в прегръдките на съотборниците си, а до почивката резултатът набъбва до 4:0 с голове на големия техничар Дойчо Бачев и Олег Павлов. С началото на второто полувреме гостите успяват да върнат един гол чрез Димитър Йорданов, който се разписва с глава. Опитът им за някакъв обрат обаче е прекършен от вратаря на Миньор Виденов, който в 53-ата минута спасява дузпа, изпълнена от Цветан Цветанов.

Сезон 1960/61
“Левски” – Миньор 0:3
0:1 Карадалиев 38, 0:2 Олег Павлов 62, 0:3 Олег Павлов 68

Пет години по-късно "сините" получават звучен шамар този път в столицата. На 21 май 1961 година перничани удрят гранда класически. Павел Владимиров бележи в 38-ата минута за 1:0. През втората част перничани са пълни господари на терена, а превъзходството им води до две нови попадения, вкарани от Олег Павлов. Публиката на “Герена” изпраща Миньор с аплодисменти, а на следващата тренировка на “жълто-черните” идват 1000 души, които приветстват отбора за историческата победа.

Сезон 1984/85
“Левски” – Миньор 2:3

На 23 февруари 1985 година, водени от Ангел Славов перничани отново бият “Левски” на "Герена". С треньор Васил Методиев "сините" разполагат с прекрасен отбор. В редиците на “сините” тогава са емблематични футболисти - Боби Михайлов, Ники Илиев, Наско Сираков, Божидар Искренов. След нулево първо полувреме Ангел Славов извежда гостите напред в резултата. След удар на Валентин Боянов - Капи Боби Михайлов изпуска топката, а Славов на шпагат изпреварва Ники Илиев за 0:1. Няколко минути по-късно Добрев хвърля тъч към Борисов, последва пас успореден на наказателното поле и за изкусен стрелец като Славов не е трудно да матира Михайлов за втори път - 0:2.” Левски” се хвърля да изравнява и успява. “Сините” стигат до 2:2 от дузпа след падане на Божидар Искренов в наказателното поле. Гостите обаче не се предават и Верчо Митов бележи за крайното 3:2 в 87-ата минута.

Сезон 1997/1998
Миньор – Левски 2:1

На 28 март 1998 година Миньор, воден от треньорския тандем Михаил Мадански - Юри Васев, обръща “Левски” с 2:1. При това с девет души! Главният съдия Антон Гецов от Велико Търново показва 3 червени и 12 жълти картона - два червени и пет жълти за Миньор и един червен и седем жълти за “Левски”. Домакините остават с човек по-малко още в 32-ата минута. За удар в лицето на Иванков, нападателят на Миньор Иво Паргов е изгонен. За същото изпълнение Юлиян Янакиев се прибра в съблекалнята в 64-ата минута, заедно с Иван Василев-Сусето от “Левски”.

Георги Иванов открива резултата за "сините" малко след почивката. Гонзо се преборва с капитана на перничани Николай Александров, овладява топката и я праща покрай вратаря Емил Варадинов ниско по земя в десния ъгъл.

Миньор обаче изравнява от дузпа в 65-ата минута. Реферът Гецов посочва бялата точка, заради нарушение на Христо Христов срещу Здравко Лазаров. Потърпевшият, който се превръща в герой на мача, се разписва за 1:1. Малко след това Георги Кьосев засича центриране на Петър Анестиев с глава и вдига на крака препълнения стадион - 2:1. След това “Левски” се вдига на щурм, прави пропуски, удря греда, но дори включването на Иванков в атака не помага.

Сезон 1999/00
Миньор – Левски 3:2
0:1 Серж Йофу (39), 1:1 Антон Евтимов (41), 2:1 Антон Евтимов (46-дузпа), 3:1 Антон Евтимов (57-дузпа), 3:2 Станимир Стоилов (88)

На 6 май 2000 година, навръх Гергьовден Миньор от предпоследна позиция в класирането приема фаворита за титлата. Миньор бие с 3:2. "Сините" пристигат само с една загуба от началото на сезона – 18 победи, 5 равенства и 1 поражение, и са считани за сигурни шампиони. Пред 13 000 зрители битката е впечатляваща. В 39-ата минута Георги Иванов подава към непокрития Серж Йофу, който прави 1:0. Радостта на “Левски” обаче трае само 2 минути. Асът на Миньор Тони Евтимов вкарва рядко виждан изравнителен гол. След грешка на Бисер Иванов - Легендата Янакиев подава към Евтимов, той поема топката в центъра и след забележителен 50-метров спринт прави 1:1 покрай плонжа на Иванков.
Веднага след почивката превърналия се в легенда за "жълто-черните" фенове Евтимов с далечен пас намира Славчо Павлов в наказателното поле, където Иванков го поваля. Съдията Костадин Костадинов посочва бялата точка, а Евтимов бележи за 2:1.

Точно 10 минути по-късно отново Тони Евтимов е в центъра на събитията. Нападателят изскача сам срещу Димитър Иванков, който го спъва с ръка. Сегашният шеф на съдиите не трепва и за втори път посочва бялата точка, а Евтимов оформя своя хеттрик. До края има всичко - двата отбора се бият, треньорът на “Левски” Димитър Димитров-Херо е изгонен плюс Вачев от "сините" и Стоименов от Миньор. Димитър Георгиев и Анжело Кючуков пропускат стопроцентови голове сами срещу Иванков. В другата посока Георги Георгиев от “Левски” удря греда, а след него това прави и Гонзо. Едва в края Мъри Стоилов вкарва още един гол, който прави загубата на кандидат шампиона почетна.