Националният селекционер даде интервю пред колегата Светлин Йочев пред ПИК TV. Специалистът говори по доста теми - победите над Португалия и Македония, състоянието на отбора ни, повиквателните на още чужденци, има ли конфликт с Валери Божинов и Венцеслав Стефанов, както и защо не повика играчи от ЦСКА.

"Колкото повече времето минава, толкова повече оценяваш стойността на тези две победи. Горди сме от това, което направихме. Доволен съм от факта, че зарадвахме българите с това представяне. Срещу Португалия беше важно да изглеждаме като отбор, да се защитаваме с всички сили, да изпълняваме това, което имаме като изисквания и бях сигурен, че ще имаме нашите шансове да отбележим гол. Проведохме мача изключително добре. Това трябва да ни бъде профилът как да изглеждаме срещу по-стойностни отбори от нас", каза Петев.

На въпрос, защо критиките продължават и след успеха в Португалия, селекционерът коментира: "Ако някой мисли, че срещу Португалия може да имаш инициативата и да изглеждаш по друг начин, бих го поздравил. До голяма степен има и завист. Ние направихме голяма част от нашите сънародници щастливи. След като си тръгнахме от там имаше 100-150 португалци, които ни изпратиха с аплодисменти."

Петев коментира и шансовете още чужденци да заиграят за България: "Възможно е да има, възможно е и да няма. Не мога да кажа от днешна дата. Има два месеца до следващия сбор. При Ташчи от Щутгарт има документален проблем. Ако той бъде оправен и получи разрешение да играе за България, ще наблюдавам няколко мача. Ако сметна, че е в необходимата форма, ще го повикам. Но е с голям шанс да бъде повикан за турнира в Япония. Барт няма български паспорт, не знам откъде се появи тази информация. Доста имена чух, обърнахме го малко на сергия."

Петев отговори и на Валери Божинов, който бе подразнен, че не е повикан за изминалите контроли: "Ако трябва да бъда честен, от него ни най малко съм очаквал подобно нещо. Той най-малко от всички, които съм викал, има право да го прави. Аз съм треньор, аз решавам кой да повикам. Аз не съм затворил вратата на никой, ако сам си я е затворил, си е за негова сметка."

Селекционерът отговори и защо не е повикал играч от ЦСКА, което според някои бе тълкувано като неуважение: "Ако не уважавах ЦСКА, нямаше да отговоря. Знаем нивото във "В" група. Ако вие не го знаете, аз го знам. Несериозно е...70% от отборите не тренират, играят от мач на мач. Но че аз нямам уважение към ЦСКА, не е така. Отговорих, защото ЦСКА е голям клуб."