Четирима треньори на ФК Национал (София) бяха през миналата седмица на стаж в академията на хърватската футболна гордост Динамо (Загреб), осъществен със съдействието на българския старши треньор на първия отбор на „модрите” Ивайло Петев.

Групата на Национал включваше директора на школата Благомир Муртин, треньорите на три от „зелено-белите” отбори: Филип Илков (на набор 2005), Владимир Лилов (набор 2008) и Петър Чавдаров (набор 2009), както и административният мениджър на клуба Драго Панков. Стажът започна със срещи с директора на академията Иво Шушак и с неговия заместник Иван Кепчия. След това координаторът на детските отбори Мирослав Давидович, треньорът на Динамо (2004) Уго Клингор и асистент-треньорът на Динамо (U17) Андро Фистонич представиха визията, концепцията и програмата за работа на школата на клуба от Загреб.

След това българската група имаше възможност да гледа тренировки на всички отбори в клуба, както и да посети мачове на децата на Динамо от наборите 2003 и 2004, дублиращия тим, който играе във Втора лига и дербито на първия отбор с Осиек. Мачът на „Максимир” започна добре за гостите, които поведоха през първото полувреме, но след почивката момчетата на българския треньор Ивайло Петев показаха класата си и успяха да спечелят мача с 2:1.

През седмицата треньорите на Национал имаха разговори с Ивайло Петев, неговия асистент Алекси Желязков и кондиционния треньор Лука Кърклеш, в който те представиха основните си задачи – да преследват шампионската титла и да продължат да налагат в първия отбор най-големите таланти от академията.

Всички в Динамо се отнесоха с рядко виждано за Балканите гостоприемство, внимание и доверие, или накратко казано, с изключително уважение.

Всъщност тези ценности са вплетени в историята на „модрите” от „Максимир”.  Динамо (Загреб) е най-успешният и популярен клуб в Хърватия, люпилня за множество големи играчи и треньори. През 50-те и 60-те години на ХХ век. легендарна фигура е Бранко Зебец, играч и треньор на Динамо, по-късно водил Байерн, през 70-те изгрява звездата на Златко Кранчар и Велимир Заец, а през 80-те се налагат бъдещите носители на КЕШ и водещи играчи в националния отбор Роберт Просинечки и Звонимир Бобан.

Динамо има принос за всички големи успехи на хърватския футбол през 90-те с имена като Дарио Шимич и Игор Бишчан. Малко след 2000 г. идва редът на Едуардо да Силва и Нико Кранчар, а през 2007 г. академията минава на най-високо европейско ниво.  Архитект на този проект е Ромео Йозак, дългогодишен треньор в клуба, след това директор на школата и технически секретар в хърватската футболна федерация. Днес той е спортен директор на Динамо. Той умело надгражда академията във всяко отношение – база, треньори, методика, отношения и организация.

С ясна визия, отдаденост, последователност, коректност и много труд резултатите не закъсняват. Атестат за отличната работа на академията в последните десет години са множеството собствени кадри, които с успех са наложени в първия отбор на Динамо, а след това са трансферирани в едни от най-богатите и титулувани европейски футболни грандове. Пътят към световна кариера на Лука Модрич, Матео Ковачич, Марко Пяца, Деян Ловрен, Андрей Крамарич, Ведран Чорлука, Тин Йедвай, Ален Халилович и Милан Бадел тръгва именно от школата Динамо (Загреб). В момента в първия отбор водеща роля играе 19-годишният атакуващ полузащитник Анте Чорич, който вече е в полезрението на редица големи западноевропейски клубове. Логично през 2011 г. от Асоциацията на европейските клубове признава академията на Динамо (Загреб) за една от шестте най-добри в Европа.

Екипът на ФК Национал изказва своята искрена благодарност на Ивайло Петев за неговото изключително съдействие при организирането на този стаж и му пожелава много успехи начело на Динамо.