ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Централният защитник Петко Христов, който е един от основните футболисти на националния ни отбор, даде интервю за БЛИЦ TV преди старта на квалификациите за Евро 2024. 

Утре от 19:00 часа "трикольорите" приемат Черна гора на стадион "Хювефарма Арена" в Разград, а в понеделник е гостуването на Унгария.

24-годишният футболист на Специя, играещ под наем във Венеция, говори за случващото се в кухнята на националния ни отбор, какво е променил Младен Кръстаич, за трудностите в Италия и др. 

Юношата на Славия отчете факта, че в последните години липсва подкрепа към държавния тим. Христов е оптимист, че ще бъдат постигнати добри резултати и хората отново ще се върнат по стадионите.

- Петко, каква е нагласата и очакванията преди трудния старт на евроквалификациите - мачовете с Черна гора и Унгария?
- Няма лесни стартове. Всеки мач на националния отбор е важен. Надяваме се да изиграем добри два мача и да покажем ново лице, да продължим добрите мачове, след като направихме три положителни резултата и равен с Люксембург. Стремим се да подобрим играта и да направим добри резултати. Но не е на всяка цена. Най-важното е да сме отбор, да сме колектив, и с времето да станем още по-добри.

- Селекционерът Младен Кръстаич, който залага на доста млади футболисти, как ви мотивира и има ли напрежение?
- Мотивация трябва винаги да има, щом си в националния отбор. Треньорът ни помага много, дава ни нови наставления. Ако спазим всичко, което ни показва на тренировките, и това, което правим, ще се поздравим с успеха срещу Черна гора.

- Очаквате ли подкрепа от феновете и какво би им казал преди старта на евроквалификациите?
- Дано стадионът да е пълен. Последните години подкрепата за националния отбор не е много голяма, но се надявам с доброто ни представяне да върнем зрителите пред екраните и хората по стадионите. Тогава всеки мач ще се чувстваме добре и ще показваме добри резултати.

Топ Коефициенти за Всички Мачове Всеки Ден!

- На лагер сте в покрайнините на Разград, встрани от шумотевицата, а не в лудницата в София. По-спокойно ли ви е на това място?
- Да, в сравнение със София, е по-спокойно. Много добре е подготвено всичко, тренираме в базата на Лудогорец. Имаме много добри условия за подготовка.

- Част от националния отбор на Черна гора е Стеван Йоветич, с когото може би се познаваш от Фиорентина?
- Не, не се засякохме във Фиорентина. Нямам познати в черногорския състав. Гледахме ги, подготвихме се с видео на мачове на съперника. Треньорът ни показа неща, които ги тренираме. Надявам се да го пренесем и на мача в петък. 

- 2017 година Славия те продаде твърде млад на Фиорентина, където обаче не успя да се утвърдиш. Премина през няколко италиански клуба, сега как се чувстваш във Венеция?
- Кариерата ми във Фиорентина започна трудно, направих една година с втория отбор, винаги тренирах с мъжкия тим, но беше много трудно да получа шанс. Наложи се да търся развитие някъде другаде. Три години бях в отбори под наем и след това дойде моментът с преминаването ми в Специя. Най-важното е да играя, независимо къде. Затова предприех стъпката от Специя да премина във Венеция, защото не намирах достатъчно място за изява в Специя. Не ми се даваше шанс и предпочетох да отида под наем в отбор, в който може би повече ще играя. Свикнах вече в Италия, езика знам, юли месец ще станат 6 години. 

- Радваш ли се на подкрепа от нежната половина, имаш ли приятелка?
- Да, имам приятелка, българка е. От няколко месеца ми е годеница и живеем заедно. 

- Какво искаш да постигнеш в близките една-две години?
- Най-важното е да нямам контузии, да се подобрявам и да играя на топ ниво във футбола.

- Поддържаш ли връзка с бившите съотборници от Славия?
- Да, и с Венци Стефанов също. Чувам се и с футболисти, с които съм играл в Италия. Във всеки от бившите ми клубове има момчета, с които поддържам контакт. Следя българския футбол, гледам репортажи на мачовете.

- Братът ти близнак Андреа Христов този път не получи повиквателна за националния отбор, сигурно ти липсва?
- Да, свикнал съм да играя с него. Играхме в Славия и година и половина в националния отбор. Усеща се липсата му. Сега съм в една стая с Георги Русев, разбираме се. Повечето момчета се познаваме отлично, защото много години играем заедно - в юношеските национални гарнитури, след това и при младежите. Повечето момчета се разбираме много добре. Но никой от нас не е спокоен за мястото си в националния отбор. Във всяка тренировка трябва да се доказваш, има голяма конкуренция и това е хубаво.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ СПОРТ

Оператор: ДИМИТЪР ПАТАРИНСКИ
Снимки: ГЕОРГИ КОЛЕВ
Монтаж: АНТОН ТОНЧЕВ


Нашата група в квалификациите за Евро 2024

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram
Присъединете се в канала 
ТУК