Какво се случва със съдийството в България, кой сгреши и кой заслужава похвала? От днес агенция БЛИЦ ще ви дава ежеседмично отговори на тези въпроси. Бившият елитен съдия Петър Янински е новият ни анализатор и с него ще дискутираме най-интересните, yan.jpgнай-спорните и най-скандалните моменти след всеки кръг.

“С това темпо, с което се наказват съдиите, може да се окаже, че няма кой да свири последните три кръга в шампионата. Но реферите не са виновни. Главната причина за всички скандали е в Съдийската комисия на БФС. Тя е съставена от четирима байрактари, които в живота си не са дали един начален сигнал в “А” група, и от един недоказан варненски рефер. Тези хора просто нямат уважението на реферите. Няма как те да обясняват на семинарите, кое отсъждане е правилно и кое грешно, при положение, че никога не са взимали подобни решения на терена. Но това е и грешката на Боби Михайлов. Че си е назначил послушни хора, които нямат лично мнение. За това и съдиите толкова често ги атакуват. Защото няма респект към институцията футболен рефер. За това всеки си мие ръцете с тях. Кой където не си е свършил работата и обвинява съдията”, обясни Янински.

Той обаче призна, че и в изминалия кръг, покрай безпочвените обвинения към реферите, имаше и съвсем основателни атаки.

“Най-странното е, че опитните арбитри, които получават и международни наряди, започват да грешат. Най-големият фаул този кръг беше на Александър Костадинов. Безобразно съдийство на “Ботев” (Вр) – ЦСКА (3:4). Той нагледно показа, че няма еднакъв критерий по отношение на наказателните картони. Става дума за ситуацията при първата дузпа за домакините и за тази на “червените”. Двете нарушения са абсолютно идентични. Спиране с ръка, на топка, която е насочена към врата. Вярното решение е червен картон. Не знам от какво се повлия Костадинов и защо не изгони Костадин Стоянов. Никой нямаше да го упрекне, ако го беше направил. Четох някъде, че според него в ситуацията с дузпата за “Ботев” топката нямало да влезе и за това не е изгонил защитника на ЦСКА. Това е безумие. Не му е работа на съдията да преценява къде ще отиде топката. Щом е насочена към вратата е червен картон! Изгонването на Мишел Платини беше абсолютно правилно решение. В интерес на истината с изключение на двете идентични ситуации при дузпите съдията не допусна други грешки. Но тези не са никак малки. Аз познавам Тони Здравков и по принцип той е един от най-спокойните треньори в “А” група. Та да се стигне дотам, че да влезе на терена и да размахва червен картон на съдията, значи нещата наистина не са добре”, продължи Янински.

“Спорна ситуация имаше и на “Герена” на мача "Левски" - Берое 2:0. В началото на второто полувреме една атака на Берое бе спряна със засада, а на повторението се видя, че такава нямаше. В случая обаче оправдавам тази грешка. Ситуацията бе далеч от наказателното поле, футболистът на Берое бе от далечната страна на рефера. Вярно, че помощник-съдията сгреши, но пък той няма възможност да гледа ситуацията три пъти на повторение, за да прецени ситуацията. Той има секунди да реши. За мен нямаше умисъл в действията му. Като цяло бригадата, назначена на този мач, се справи добре”, продължи още Янински.

Той похвали и Николай Йорданов, който ръководи мача Лудогорец – Литекс (0:0).

“За мен Николай се справи. Правилно изгони Веселин Минев от Лудогорец. И да е допуснал някакви грешки, те не влияят на резултата. Не се забеляза тенденция в отсъжданията му. Според мен свири мача на ниво. Като цяло в кръга нямаше големи грешки, с изключение на тази на Александър Костадинов. От Етър, от Миньор, от Локо (Пд) се оплакват, но нямат голямо основание. Разликата между слабия и добрия съдия е, че последният греши по-малко и не влияе на резултата. Няма рефер, който не допуска грешки”, продължи Янински.

Той се върна и на изминалите 1/4-финали за Купата на България.

“Най-голямото падение беше на Калин Людмилов на мача ЦСКА – Локо (Сф) 0:1. Първо отсъди фаул, после асистентът му каза нещо в слушалката, посочи дузпа, вдигна втори жълт картон на Костадин Стоянов, после го отмени, изобщо пълна боза в една наглед ясна ситуация. Просто трябваше да свири фаул и червен картон за вратаря на ЦСКА”, завърши Янински.