Легендарният нападател на ЦСКА Петър Жеков даде интервю за агенция БЛИЦ. Големият голмайстор говори за сегашното състояние на отбора, работата на Стойчо Младенов и шансовете на тима за шампионската титла. Върнахме Бате Петьо и няколко месеца назад, за да коментира ЦСКА по времето на Димитър Пенев и Драголюб Симонович.

-Г-н Жеков, ще стане ли ЦСКА шампион тази година?
-Водим с 6 точки, но тежките ни мачове тепърва предстоят. Имаме да играем със Славия, “Левски”, Литекс и Лудогорец. Ако спечелим част от тях, може да задържим първото място.

-“Левски” има ли шанс за титлата или трябва да отпишат сезона?
-Не, нямат никакъв шанс. Лудогорец е единственият отбор, който ще се бори с ЦСКА за първото място. Харесват ми, добре работят в Разград. Колкото повече по-силни отбори, толкова по-добре, а не само ЦСКА и “Левски”.

-Как ще коментирате работата на Стойчо Младенов?
-Какво да кажа, дойде и веднага вдигна отбора. Преди това ЦСКА не беше отбор, а разбита команда, която не се знаеше от кой се ръководи.

-Треньор беше Димитър Пенев, Драголюб Симонович му помагаше.
-(прекъсва ме и се смее). Вие майтап ли си правите. Пенев за нищо не става, той таблицата не знае. Нищо не ги е тренирал, не виждате ли в какво състояние беше отборът, след като Стойчо дойде. Момчетата не можеха да ходят по терена, свършваха въздуха второто полувреме. Пенев е пълна трагедия, седи и ги командва отстрани с дистанционно. И аз мога така да ги тренирам. Не става така тая работа, да седи на стола и да подвиква. Сега е лесно всички да обвиняват тоя, Дуци, защото изчезна. Пенев обаче е виновен, той не е тренирал отбора. Нали ми казват момчетата.

-Димитър Пенев обаче е легенда в треньорския занаят.
-Аз съм го учил на треньорство този човек. Навремето в ЦСКА аз направих Стоичков, Пенев и Костадинов футболисти. Всички го знаят. Един ден отивам и ги питам: “Абе, момчета, само това ли тренирате”. Те правеха само едно упражнение, което Пенев им бил показал. И те ми викат: “Ами, Бат`Петьо това ни показва Пената.” Тогава започнах да ги тренирам, оставали сме с часове след тренировките, за да им показвам различни неща. В Америка на световното първенство Ицо правеше състава, Пената само седеше отстрани и гледаше.

-Това са остри думи, може ли да ви се обиди?
-
Той вече няколко пъти ми се е сърдил, но аз казвам истината. Димитър Пенев вече е възрастен човек, отдавна трябваше да се е оттеглил. Майтапят се с него, днеска ще си треньор, утре президент. Той на 100 и на 150 години ще виси там и ще иска да се навърта около парите. Ако искат той да е в клуба, да го оставят като паметник, да го използват като експонат. Вие знаете ли, че навремето Пенев ми беше резерва в юношеския национален отбор. Аз играех център-халф, а той стоеше на скамейката. После станах нападател и той започна да играе.

-Бяхте при отбора със Стойчо Младенов, вярно ли е, че ще се върнете в ЦСКА?
-Да, видях се с момчетата преди няколко дни на тренировка. Бяхме с Митата Якимов. После говорих със Стойчо Младенов. Той иска да му помагам, да се върна, но не съм му дал отговор. Да ви кажа честно, не ми се занимава, нямам нерви. През октомври ще навърша 68 години, вече не съм за кой знае колко активна работа.

-През 2009 година настоящото ръководство ви уволни заедно с Димитър Якимов. Затова ли не искате да се върнете на работа?
-Това е една от причините. Абе, не е за разправяне. Знаете какво стана тогава. Уволниха ни и 14 дни никой не ни казва, не смееха да ни съобщят. Имаха да ми дават 4 заплати. Ама аз не съм от онези, които почват да съдят клуба и се влачат по 2 години. Казах им: “Днес е понеделник, ако до четвъртък не ми дадете парите, отивам в БФС и забравяте за лиценз, за футбол, за всичко.” Да видиш как бързо плащат. Аз и преди съм го казвал, тези хора викат на топката таралеж, нищо не разбират. Ако имат пари, да дават, ако не – айде през вратата. И тази година ще имат проблеми с лиценза, знам го от сигурни източници. Дължат пари на много хора. През 2008 година обвиниха Томов за отнемането на лиценза, но тогава и други хора се намесиха и най-лошото е, че прецакаха ЦСКА и Стойчо Младенов. Казах му го и на него вчера като се видяхме, да е готов за лоши неща.

-Знаят ли младите в ЦСКА кой е Петър Жеков? Какво им казахте в петък?
-Стойчо Младенов им разказа, кои сме с Димитър Якимов, какво сме направили. Младите са чували за нас, но не ни познават, нормално, не им се сърдя. Стойчо им говори за нас, а те седят и гледат, зяпнали с уста като шарани.

-Какво правите в момента, как прекарвате дните си?
-Седя у нас и гледам телевизия. Когато няма нищо, сядам пред компютъра. Имам около 1670 приятели във “Фейсбук”, пиша си с различни хора, спомняме си стари неща.

-Наско Сираков стана много активен напоследък във “Фейсбук”.
-(смее се). Изпреварил съм го него, той отскоро взе да пише.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ