Беласица се завърна в професионалния футбол. Петричани, които през сезон 2008/2009 година изпаднаха от "А" група и вече 13 години се подвизават по долните нива, през следващия сезон ще се състезават във Втора лига. Това стана факт, след като "комитите" се наложиха с 3:2 срещу Вихрен (Сандански) пред около 5000 фенове на стадион "Цар Самуил" в двубой от 36-ия кръг на Югозападната трета лига.

Още до 12-ата минута Бела поведе с 2:0. Симеон Бояджиев откри от дузпа, а малко след това и Марти Таушанов се разписа. Само 120 секунди след втория гол Валери Георгиев намали изоставането на Вихрен, реализирайки от бялата точка. Малко преди края на първата част Илия Цеков възстанови равенството - 2:2. 

Появилият се от резервната скамейка Димитър Иванов се превърна в герой за Беласица, разписвайки се в 74-ата минута за крайното 3:2, с което "комитите" си осигуриха първата позиция в класирането. 

Два кръга преди края тимът, воден от Николай Николов - Чезето, има преднина от 10 точки пред втория Витоша (Бистрица). Вихрен продължава да се бори да не изпадне, след като в момента е само на три точки от опасната зона.