Пирин (Гоце Делчев) ще започне да подготвя празненства по случай 100-годишнината на клуба след края на есенния дял на първенството. Това обяви днес в столицата председателят на Управителния съвет на неврокопчани Антонио Сакаджийски. Той обясни защо в югозападния град смятат, че техният клуб е един от най-старите у нас и имат повод да честват вековен юбилей.

"Аз ще ви кажа, пък вие ще прецените дали е така или не", започна Сакаджийски при гостуването в актуално студио „Дерби”.

„През октомври 1912 г. за първи път се играе футбол в Гоце Делчев, месец след като градът е освободен от Турско робство. 1925 г. се основава футболна секция, която приема името Пирин. Това е първият отбор, който носи името Пирин, защото градът се намира в подножието на Пирин планина. 1949 г. в град Неврокоп е имало 14 футболни отбора - Строител, Червено знаме, Динамо, Спартак и др. Мачовете между тях са били като малък футболен празник за града. 1957 г. всички тези отбори се обединяват в един и се получава ФК Пирин", продължи Сакаджийски.

Съвсем скоро в Гоце Делчев започват да събират стари документи, с които да докажат 100-годишнината си. Проблемът в момента бил, че много от тях са били съхранявани у вече починали хора.

"Все още не сме го обмислили за празнуването, защото сме под напрежение заради оставащите 4 мача", каза Сакаджийски.

"След края на сезона ще се мисли за тържества. Но искам да кажа, че вече си имаме фенклуб, който подготви хореография за мача с Локомотив (София). За следващия двубой имаме още по-големи изненади. За нас публиката е 12-ият ни играч", похвали се клубният началник.

По думите му Пирин (Годе Делчев) е един от най-изрядните клубове в „А” група. Сакаджийски е оптимист, че ако отборът остане в елита, то няма да има финансови проблеми и за следващия сезон.

„Пирин (ГД) не дължи на никого пари. Нямаме никакви задължения - нито към държава, нито към персонала. При нас парите са по-малко от другите отбори, но са навреме”, похвали се Сакаджийски.

"Освен Веселин Марчев и Драги Коцев, всички други играчи са рожби на нашата школа, все местни момчета. Имаме много добър набор 97. Треньор е бащата на Димитър Макриев и в групата си бият с по 3-4 гола разлика. Малко не ни достигат условията, но ще се опитаме и това да подобрим. Говорим само за момчета от Гоце Делчев и региона. Доста момчета от нашата школа има в елита и в чужбина. Традицията в нашия отбор е да взима само местни момчета", каза още шефът в Пирин (ГД).

"Досега стимули не сме получавали. Ние си играем за нас. Нашата цел е да останем в „A” група", каза още Сакаджийски.

ПРОГРАМА И РЕЗУЛТАТИ В "А" ГРУПА

КЛАСИРАНЕТО В "А" ГРУПА