Пирин (Благоевград) направи рекапитулация на събраните средства след първия мач от пролетния дял на първенството - домакинството на Левски, загубено с 1:2. Ръководството на „орлетата“ разкри, че клубът е бил заставен от органите на реда да осигури достъп на всички желаещи фенове до трибуните.

Приходите от мача с Левски са 43 625 лева. Въпреки това, в клуба смятат, че след края на сезона Пирин ще бъде на минус с 1 100 000 лв.

Изявлението на "орлетата":

Рекапитулация след първата изиграна среща от първенството
Във връзка със създалата се полемика около двубоя с Левски и пропускателния режим на стадион „Христо Ботев“ заявяваме най-категорично и отговорно следното:
-        Бяха проведени няколко срещи с органите на реда и привържениците на Пирин.
-        Всички страни бяха информирани за мерките, които сме предприели и желанието ни как да се организира двубоя.
-        Имахме желанието да ограничим гостуващата публика до минимум (без значение финансовите загуби).
-        До последно отказвахме допълнителна продажба на билети за гостите.

Въпреки горепосочените действия, клубът беше заставен да се съобрази със разпореждане от страна на органите реда и да се осигури достъп на всички желаещи (гостуващи и домакини), до трибуните на стадиона. Разпореждането е налично в писмена форма от края на миналата седмица, както бе и устно отправено, непосредствено преди мача.

Именно поради тази причина, клубното ръководство взе решение да организира бърза продажба за привържениците на гостите и да отмени първоначалното решение, касите за домакините да работят само до 14:00 ч.
Реализираните приходи от мача са 43,625.00лева.
От тях:  2721 билета на цена 15 лв., 241 детски и 40 пенсионерски на цена 10 лв. 
С тях ще бъдат погасени задължения към контрагент пряко свързан с административното лицензиране на клуба, както към други контрагенти, важни за нормално ежедневно функциониране на клуба.
Рекапитулация за първите два месеца от 2024 година в  ОФК Пирин ЕООД Благоевград
Уважаеми привърженици, уважаема футболна общественост в Благоевград, уважаеми жители на областния център,
В следващите няколко реда ще Ви запознаем със свършеното от ръководството на ФК Пирин Благоевград в последните два месеца, периода от встъпването в длъжност на новия управител Петър Занев и неговия екип (считано от 07.12.2023 година, когато е вписан в ТР).
Ръководството на клуба наследи следните  задължения:
-        Задължения фонд работна заплата към 10.12.2023 година – 323 224,63 лева
-        Задължения към НАП – 312 490,50 лева
-        Задължения към контрагенти  - 200 000,00 лева
Състояние на банкова сметка:
-        На 08.12.2023 година, в банковата сметка на клуба бяха налични 5528.99 лева, от които 5294 лв.  под запор от съдия изпълнител, във връзка с образувано дело срещу ФК Пирин за неплатени задължения, като разполагаемите средства бяха 235 лева.
Към днешна дата, клубът е реализирал приходи, както следва:
-        Общо, от 07.12.2023 година до 15.02.2024 година приходите са на стойност 759 517,00 лева. Приходите са основно от спонсори, търговска дейност на клуба, футболна дейност и субсидии.
Разходите през последните два месеца са основно в следните направления:
-        Работни заплати (стари и текущи задължения) -  480 000,00 лева
-        Данъци и осигуровки -  90 000,00 лева
-        Контрагенти (Стари и текущи задължения) -  130 000,00 лева
Към момента, работните заплати във ФК Пирин Благоевград са изплащат на време, като дължимото към футболисти, треньори, школа и администрация са затворени напълно и подсигурени с гарантирани приходи до края на сезона.
Клубът има задължения от 74 000,00 лева по фонд работна заплата на част от администрацията и персонала, част от които са в процес на анализ и одит, а други са разпределени в разсрочени плащания.
Баланс:
-        С оглед гарантираните приходи и предвидените разходи, балансът на „ОФК Пирин“ ЕООД до края на сезона е на сериозен минус ~ 1,100 000.00 лева ( един милион  и сто  хиляди).
Извод:
ФК Пирин Благоевград се е управлявал недалновидно в периода от март 2023 до декември месец на същата година, дори и от доста по-задна дата, тъй като установяваме задължения и от предходни месеци и години. 
Трупани са непосилни задължения, плод на необмислени решения и невъзможност да се прецизира финансовото състояние на клуба.
ФК Пирин е загубил всякакви позиции като надежден партньор и сериозен клуб, което го е довело до патова ситуация, в която основни контрагенти не желаят да работят с клуба, което възпира ежедневните работни процеси.
Клубът е вървял бавно и мъчително към фалит.
Ръководството на ФК Пирин поема риска, с обединени усилия – тези на Община Благоевград и вече подходили сериозно към клуба спонсори, този баланс да се изравни и да гарантира спокойствие на клуба в предстоящите тежки битки на и извън терена, свързани с оцеляването на клуба като клуб и мястото на отбора в Първа лига.
Ръководството на клуба има кратък диапазон на действие и работа в състава и ангажиментите, които са поети. Работи се на два фронта – финансовото оцеляване на Пирин, както и спортно-техническото.
Основен приоритет е намирането на нова форма на управление, в която Община Благоевград не е едноличен собственик, а партньор на желаещи да развиват футбол в Благоевград спонсори.  
С уважение:
Ръководство на „Общински Футболен Клуб „Пирин““ ЕООД Благоевград