Опитай късмета си с БЛИЦ ГЕЙМ 3!

През есента на 2008 година националният ни отбор завърши 0:0 с актуалния световен шампион Италия в квалификация за Европейско първенство. След двубоя на “Васил Левски” националният селекционер Пламен Марков бе подложен на сериозни критики, че тимът е играл дефанзивно. Няколко месеца по-късно, след серия от три поредни равенства в квалификациите и загуба от Сърбия в контролен мач той е освободен от поста. 4 години по-късно историята показва, че този мач е може би последният сериозен двубой, в които националният отбор се е представил на ниво. Сега отново предстоят световни квалификации и пак има мач с Италия в София. Потърсихме Пламен Марков да направи сравнение между историята отпреди 4 години и събитията днес.

- Г-н Марков, търсим ви във връзка с предстоящият мач с Италия...
- Защо ме търсите мен? Нали преди 4 години равенството бе голям неуспех. 80 процента от хората тогава така говореха...

- Историята е най-големият съдник, а тя показа, че това е може би последният добър резултат на България в официален мач срещу водещ европейски отбор...
- Вижте, това беше един много правилно изигран мач в тактическо отношение. Не беше хубав двубой, но беше успешен за нас. Това е истината за онази среща.

- Сега пак предстои мач с Италия. Вярвате ли че националният ни отбор може да измъкне поне равен срещу вицешампионът на Европа?
- Дано отборът да постигне добър резултат. Това ще е хубаво за футболистите най-вече защото ще придобият повече самочувствие, самоувереност, което ще им помогне и за останалите срещи от квалификациите за световното първенство. Доброто начало винаги е важно, но има и друг момент – дори и да бием Италия, това не означава, че сме се класирали за Мондиал. Този мач със сигурност не решава квалификациите, както и да завърши.

- Добре ли е, че възпитаниците на Любо Пенев излизат срещу Италия на толкова ранен етап от квалификациите?
- Мисля че да. Преди няколко месеца Италия стана вицешампион на Европа. В петък обаче ще излязат срещу един отбор, който да кажем, че не се котира много добре в големия футбол. А “адзурите” са латино тип хора и определено това може да им повлияе психологически – да ни подценят, да излязат с доза пренебрежение. От което естествено ние може да извлечем позитиви. Истината е, че в последните години не разполагаме с този национален отбор, който всички искаме да имаме. Но Италия е достатъчно голямо име да мотивира футболистите. Да ги подразни, да ги накара да се докажат. Убеден съм, че в този мач те ще са на върха на възможностите си. Така че от тази гледна точка смятам, че мачът с Италия е стратегически много правилно насрочен.

- Как гледате на поредния отказ на Димитър Бербатов да се завърне в националния отбор?
- Димитър е голяма фигура в българския футбол. Той е емблематична личност и сигурно щеше да е от полза за отбора, но ние сме длъжни да уважаваме решението му. Да, с него щяхме да имаме по-добър отбор, не само по отношение на вкараните голове. Лично аз като треньор винаги съм искал да имам Бербатов в състава, като фен искам да го гледам на терена, но в крайна сметка това е личен избор и не бива да го корим за него.

- Италия излиза с чисто ново нападение срещу България. Това предимство ли е за нас?
- Определено всяка липса на изявен нападател и изобщо футболист е недостатък. Така че отсъствието на основните им играчи може би ще даде отражение. Макар че примерно при Марио Балотели неща са много интересни. Той прави серия от уникални мачове и след това влиза в друга серия, в която с присъствието си по-скоро тежи на отбора. И ние сега няма да знаем в коя от двете поредици щеше да е в момента.

- Вече говорихме за критиките, които отнесохте след онзи равен с Италия. Ако знаехте какво щеше да стане, щяхте ли пак да заложите на дефанзивна тактика?

- Вижте, футболът е игра на резултати. Едни хора играха атрактивен футбол, но това не им донесе резултат. Повярвайте, аз съм човек, който обича нападателния стил, но за всеки мач схемата трябва да е съобразена с изпълнителите, с които разполагаш. Всеки отбор се прави според играчите и според съперника. Тогава насреща ни беше световният шампион. И мисля, че избрах правилния подход, който ни донесе добър резултат.

- Каква е разликата между Италия тогава и Италия сега?

- Този въпрос може да го коментира човек, който не е специалист. Футболът не е бягане на 100 метра, за да правиш сравнения. Тогава са ги тичали за 9,9 секунди – сега за 9,8. Докато във футбола всичко е субективно и няма как да се правят генерални заключения. Все едно да спорим кой отбор на Бразилия е бил по-силен – този от 1970 година или този от 2002 г.

- Ако вие бяхте на мястото на Любо Пенев сега, какъв стил на игра щяхте да изберете?
- Вижте, аз вече отговорих на този въпрос. Срещу силен съперник трябва да се подхожда внимателно. Трудно е да се надиграваш с по-добри. Особено в квалификации, когато ти трябват точки. Това не е контрола, за да пробваш различни варианти. А когато не можеш да се надиграваш със съперника – пробвай да го излъжеш.

- Вярвате ли, че Любо Пенев ще успее да възроди националния отбор?
- Любо е много амбициозен специалист. Той може и се надявам, че ще успее да подготви психически играчите. Вярвам, че той може да измъкне добър резултат от предстоящия мач с Италия. А точно един такъв резултат ни липсва. И дори и равен срещу водещ отбор в световния футбол като Италия ще ни помогне за следващите мачове от квалификациите.
ДРАГОМИР АНТОНОВ/БЛИЦ