Бившият национален селекционер Пламен Марков коментира наложителните промени в българския футбол. Той остро разкритикува ръководството на БФС, но също така призна, че треньорите и футболистите също носят своята отговорност за неуспехите на футбола ни през последните години.

“Почти сме на дъното, с оглед на миналите успехи на българския футбол, защото не малко пъти сме се класирали на големи форуми в миналото. Преди време спортът беше държавна политика и се отделяха много средства и сили за българския спорт, независимо че футболът бе назад като успехи в сравнение с други спортове. Ако искаме да имаме добър спорт и специално футбол, трябва да има друго отношение.

Националният отбор няма база, това е огромен недостатък, няма развитие с копката, това беше камуфлаж, нищо не е направено за базата на националния отбор. Дай Боже правителството да съдейства за направата на такава база, после БФС ще си препише заслугите, че в техния мандат е станало. Не може едно ръководство да не предприема никакви мерки и да не прави никакви реформи, а трябват глобални реформи”, каза Марков в студиото на Ринг БГ. 

"Не мисля, че проблемите са от вчера. Никой не упреква сегашното ръководство за това, че не са намерили решението им. Ако обаче не се вземат мерки, нещата ще продължат да се влошават. Трябва намаляване на "А" група, календари и така нататък - това са все важни работи. Не е гаранция, че това ще промени всичко веднага, но все от някъде трябва да се почне. Боби Михайлов беше 4 г. вицепрезидент при Иван Славков и 4 като президент. За 8 години какво реално е направено? Какви опити са направени? Цяла България вижда, че нямаме 20 играчи, които да са водещи в европейски клубове, закъснели сме много. Ако някой не беше повдигнал този въпрос, кога щяхме да почнем? Не може да имаш 2 приоритета - национален отбор и съдийството.

За 2 години 5 или 6 треньори са сменени, няма резултати. Естествено, че ние носим отговорност и я поемаме, но президентът на БФС каква отговорност трябва да носи? При съдийството същата работа - смяна на ръководство и резултат пак няма. Не може така до безкрайност, смятам, че Боби трябва да поеме своята отговорност".

"БФС не си изпълнява правилниците, защо се подписват договори, които не се изпълняват? Но не искам да занимавам обществеността с моя случай, но от друга страна искат клубовете да спазват тези неща. Близо сме до нулата и трябва да се направи нещо. Приветствам инициативата на Черноморец да се намали групата. Такива отбори като Беласица и Ботев не са от полза на футбола. Нямам нищо против, но в тези региони сме щели да ги закрием, ама те нищо не правят. Какво печелим от мач Левски - Ботев? Тези отбори водят една агония със самите себе си".

"Според мен базите трябва да бъдат общинска собственост, малцина са частните лица, които могат да си позволят поддръжката на един стадион. Колкото до тренировъчните бази, няма лошо те да са собственост на клубовете. Някои от клубовете постигнаха нещо в тази насока, но то не е достатъчно. Трябва да има осветление, за да се играят нормални мачове през лятото. Наистина сме много далеч от реалностите, не трябват само много средства, а и много време. Не е нормално една телевизия или един клуб да поставя тези неща под въпрос, това е работата на БФС. Трябва този, който няма осветление и иска да играе в "А" група, да не получи лиценз. Нека критерият да е еднакъв за всички. "

"Националният селекционер няма избор при комплектоването на отбора. Потенциалът е ограничен. Приказките за мотивация са смешни, нека да не обсъждаме тази тема. Смешно е. Отговорността я носи селекционера за селекцията. Аз поех своята отговорност и бях уволнен за 3 равни мача. Ще дойде времето, когато ще имаме чужденец за селекционер, за да можем да бъдем всички убедени дали проблемът е само в треньора или не.”/БЛИЦ