Президентът на УЕФА Мишел Платини призова България да го обича. Причината е, че като футболист на Франция той никога не е печелил в София. Платини даде пресконференция след редовното заседание на Изпълкома, което се проведе днес в столицата ни.

“Добър ден на всички! Не сме се виждали отдавна. Много съм щастлив, че се намираме тук в България, в София. Това е футболна страна, добра футболна държава. Първият път, когато бях тук, си спомням, че беше през 1976 година. Това бе първият ми мач с националния отбор на Франция. Доста отдавна бе, преди 37 години. Бях много по-млад отколкото сега. Не е от значение преди колко време си се родил, а на колко се чувстваш. Днес имам удоволствието да се видим тук, където съм имал удоволствието да играя и гледам много мачове. Но помня, че никога не съм печелил тук на българска земя. Трябва да ме обичате! Трябва да съм ви още по-симпатичен, защото не сте ми позволили да ви победя“, заяви Платини.

Родни журналисти отново върнаха бившия футболист на “петлите” към въпросния двубой на 9 октомври 1976 година между България и Франция. Двата тима правят 2:2, като Платини открива резултата. За нашите точни са Христо Бонев и Павел Панов. Бонев обаче пропуска дузпа, а впоследствие французите се класират за Световното в Аржентина през 1978 година, след като ни побеждават в Париж с 3:1: “Естествено, че си спомням този мач, даже помня името и на рефера, който даде дузпата, но г-н Бонев я пропусна.