Президентът на УЕФА Мишел Платини говори малко повече от половин час пред българските журналисти. Главната тема на пресконференцията на французина бе "черното тото". Платини потвърди казаното от Борислав Михайлов, че от УЕФА са изпратили писма до БФС със сигнали за уговорени мачове. Французинът обаче заяви, че той и президентът на футболната ни централа не са полицаи и не могат да разследват случаите.

"В течение съм с общото мнение на пресата и ще ви обясня някои неща. Преди 2 години Конгресът на УЕФА установи система за наблюдение - надзор. Харчим по 9 милиона евро всяка година, за да наблюдаваме потокът на парични средства, който се развива във връзка с мачовете. Когато имаме някакви подозрения, изпращаме писма на съответната национална асоциация, в които ги споделяме. На националната асоциация принадлежи инициативата да се обърне към полицията и властите. Що се отнася конкретно за България - ако аз съм написал на г-н Михайлов, той ще се обърне към прокурора. Трябва да подчертая, че нито г-н Михайлов, нито Платини, сме полицаи, за да разследваме. Ние предаваме информацията и след това ще видим резултатите. Не сме полицаи, нито съдии, които се борят с мафията. Не знаем кой прави тези уговорки. За да се разбере трябва полицията да разследва", заяви Платини.

"Когато имаме доказателства, ние може да наложим съответните мерки. Аз ще подчертая и пред министър-председателя, че правителствата трябва да помогнат този проблем да се изчисти. Писмата засягат няколко мача през 2008, 2009 и 2010 година. Самите те не са важни. По-важно е какво ще направят разследващите органи. Това са подозрения за няколко мача. Знам, че това ви интересува, но няма доказателства. Ние се мъчим да решим този проблем", добави босът на европейската футболна централа.

"Искам да отправя послание към футболистите. Те уговарят мачовете и ако вие журналистите узнаете за резултата на среща преди тя да бъде играна, по-хубаво да спрем футбола. Винаги казвам на футболистите - "Внимавайте, ако ви хванат, повече няма да играете футбол. Ходете в казината, там играйте хазарт", каза още французинът.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Пълното интервю с Мишел Платини - ТУК