Левски е българският клуб с най-много играчи от своята школа, които играят в момента в отборите от първенствата на 31 на страни, членове на УЕФА.

36 футболисти, създадени в ДЮШ на "сините", играят редовно за тима или в други отбори от България и Европа. Това са резултатите на поредното проучване на базираната в Швейцария Футболна обсерватория.

1000 лева Oнлайн казино Бонус от efbet

Средната възраст на въпросните продукти на Левски е 25,1 години. Към момента „сините“ са на 33-о място в Топ 100 на Европа, което делят с БАТЕ (Борисов). Непосредствено зад Левски в класацията е Манчестър Юнайтед и Челси. По-назад са Монако, Байерн, Атлетико (Мадрид), Интер и др.

Единственият друг български отбор, който влиза в челната стотица, е Литекс (Ловеч). „Оранжевите“ имат 24 свои юноши, които са активни футболисти в европейските шампионати в момента. Средната им възраст е 27,6 години. Точно с 24 собствени кадри по европейските терени са още Тотнъм, Рома, Хофенхайм и ОФК Београд, които също имат по 24 продукти на собствените си школи.

Без никаква изненада първото място в класацията на школите заема Аякс (Амстердам), който има 81 продукти на собствената си академия в различни европейски шампионати. Втори е Шахтьор (Донецк) със 75, а третата позиция с по 70 играчи делят Спортинг (Лисабон), Динамо (Киев) и Динамо (Загреб).

ПЪЛНАТА КЛАСАЦИЯ НА ФУТБОЛНАТА ОБСЕРВАТОРИЯ