Председателят на съвета на директорите на "Ботев" (Пловдив) Иван Джиджев, който потвърди разкрието на БЛИЦ за раздялата с треньора Любослав Пенев, обясни подробно за случващото се в клуба. Положението при "канарчетата" е много тежко заради проблемите на спонсора Цветан Василев и КТБ. Джиджев каза за драстично намаления бюджет, а от изказването му стана ясно, че пари има за близкото бъдеще. За този месец футболисти и служители ще си получат заплатите, но за след това е пълна мъгла. Футболистите започнаха да се разбягват и не само Абел Анисе и Веселин Минев са напускащите. Играчите сами ще трябва да избират дали да останат в клуба при значително по-ниски заплати или ще си търсят късмета на друго място.

„Интересът към случващото в нашия клуб в последните седмици нараства и това е разбираемо. Предполагам болшинството от хората, които се вълнуват за случващото се в "Ботев" (Пловдив) го правят с най-добро чувство. Опитваме се да поддържаме контакт с феновете, със състезателите и да ги информираме своевременно със ситуацията. Очевидно е назрял моментът, в който по-подробно да ви информираме за състоянието в момента и идеите ни за бъдещето на клуба. Не е тайна, че "Ботев" е в тежко финансово състояние в момента. Сметките на дружеството в КТБ бяха блокирани. Блокирани са сметките на акционерите на "Ботев", а един от акционерите е с образувано производство по несъстоятелност. В момента ние съществуваме с налични ресурси и не разчитаме на това финансиране, което клубът е получавал от основния спонсор Цветан Василев", започна Иван Джиджев.

"В тази ситуация проведохме доста срещи със спортно-техническия щаб в лицето на старши треньора и съвета на директорите на "Ботев", с представители на акционера. Коментирахме възможните стъпки и решения при тази тежка ситуация. Това, което се наложи като извод е, че ние трябва да преминем към един икономичен режим на съществуване и дейност. Режим, който се основава на нашите прогнозни приходи, които очакваме да постъпят извън финансирането от собственика и акционерите, за да направим необходимото, за да съхраним клуба. Този икономичен режим налага доста компромиси. Налага непопулярни решения, които никой от нас не желае, но това е единственият вариант "Ботев" да продължи напред", каза шефът.

"Информирали сме състезателите и спортно-техническия щаб за възможностите, с които очакваме да разполагаме и рамките, в които трябва да се вместим. Става дума за бюджет в пъти по-нисък от този, с който до момента сме разполагали. Към момента клубът няма просрочени задължения. Предстои на 10-и всички колеги да получат възнагражденията си такива, каквито са договорени, но след това няма как да продължим с такъв тип разходи и смятаме, че по-коректно е всички, които в момента са с трудови правоотношения с клуба да бъдат информирани и да направят своя избор. Искаме да сме коректни платци и да изпълняваме задълженията си, отколкото в следващите месец-два да изхарчим всичко. Нещата не са толкова прости, става дума за договорни отношения, които ние трябва да намерим начин да решим с всеки конкретен състезател и служител на клуба. Тези, които смятат, че могат да продължат при променените условия, са добре дошли", добави Джиджев.

"Искам да се знае, че "Ботев" не дължи пари на КТБ, а датата 21-и е важна, защото тя има отношения към бъдещето на КТБ и всички структури, които са свързани с нея. Нашите структури в момента са в изключително затруднено състояние, тъй като редица договори не се изпълняват и имаме блокирани средства. След 21 юли ще е по-ясно в какво състояние е банката и структурите от компании, които са свързани с г-н Василев. Ще е ясно кой проект е приоритет и кой не. Въпросителните всеки ден са все повече. Ние по отношение на "Ботев" сме се опитали да направим програма, която да осигури финансирането на клуба. Всички мерки, за които ви съобщих, са резултат от разговори на Съвета на директорите", каза още ръководителят в "жълто-черния" клуб, който беше попитан и какво се случва със строежа на стадиона на "Ботев": "Действително и това е свързано с датата 21-и. Там има по-различна схема на финансиране на този проект и трябва да изчакаме 21 юли. За мен и ръководството на "Ботев" детско-юношеската школа е била приоритет и няма колебания, че тя трябва да продължи да съществува. Трябва да намерим трайни решения за цялостното развитие на клуба. В момента реалностите са такива и трябва да се справяме с тях."

Следете с БЛИЦ: "А" група - трансфери и подготовка

БЛИЦ ви представя всичко за българското участие в Европа